Undervisningsbassänger och aktivitetsbad i Pingvinen, Varberg

Varbergs nya simhall döptes efter en namntävling till Pingvinen. Bild: Liljewall Arkitekter

Byggnationen av Varbergs nya simhall startade i december 2018 och efter en namntävling där Varbergsborna fick lämna in bidrag stod det klart att kommunens nya simhall ska heta Pingvinen. Hösten 2021 invigs den toppmoderna anläggningen.

Text: Annika Wihlborg

Pingvinen byggs på den tomt där Varbergs tidigare simhall legat. Den hade drygt fyrtio år på nacken och behövde ersättas med en modern motsvarighet. Tanken är att Pingvinen ska bli en simhall för gammal som ung, motionärer, föreningsaktiva, barnfamiljer och pensionärer. Hjärtat i Pingvinen blir en femtiometersbassäng. Här planeras även för två undervisningsbassänger med höj- och sänkbar botten samt ett aktivitetsbad med rutschkanor, strömkanal, lekplattformar och nät för klättring. Ett gym med gruppträningssal samt ett café kommer också att finnas på Pingvinen och hela anläggningen länkas samman med kommunens befintliga simhall.

bild
Rutschkanorna levererades i oktober 2020. Illustration: Liljewall Arkitekter

Industriellt uttryck med grafitgrå perforerad plåt och betong

Det är Liljewall Arkitekter som står för Pingvinens arkitektoniska utformning. I simhallens stora rum där femtiometersbassängen finns har de skapat en rumslighet som öppnar upp sig mot de grönskande omgivningarna.

Med hjälp av invändiga träpaneler på väggarna skapas en ombonad och varm atmosfär. När det gäller fasaden har Liljewall Arkitekter eftersträvat ett industriellt uttryck med grafitgrå perforerad plåt och betong.

 

bild
Simhallen ersätter kommunens tidigare simhall, som byggdes på 1980-talet. Illustration: Liljewall Arkitekter

Intensiva invändiga arbeten

Arbetet med invändiga ytskikt och plattsättning har pågått under hösten 2020. Parallellt fortsätter installationen av vattenreningssystem, ventilation, el och VVS. Målningsarbetet är i full gång och även arbetet med anläggningens golv. I mitten av oktober levererades rutschkanorna. Just nu pågår arbetet med den nya simhallen som mest intensivt med många entreprenörer på plats. En utmaning är därför att få till logistiken på ett så effektivt sätt som möjligt, säger Jenni Wennerström, byggprojektledare för den nya badanläggningen på Varbergs Fastighets AB

 

bild