Turismen tappar 15 miljarder på boendet

Anders Bjurö/TT: Många campingar klarade sommaren bra när många svenskar turistade hemma. Värre var det för hotellen. Arkivbild.

Att turistbranschen drabbats hårt av pandemin är knappast någon överraskning. Men nu finns siffror sammanställda för logiverksamheten.

Totalt tappade hotell, vandrarhem, stugbyar och camping drygt hälften av intäkterna mars-augusti jämfört med samma period 2019. I rena pengar handlar det om förlorade intäkter på 10 miljarder kronor.

Hösten har knappast inneburit någon återhämtning, tvärtom har den tilltagande smittospridningen och de ökade restriktionerna dragit ner rullgardinen helt. För helåret 2020 räknar Tillväxtverket med förlorade intäkter för de kommersiella boendeanläggningarna på i storleksordningen 15 miljarder kronor.

Hotellen och vandrarhemmen har drabbats värst. De har normalt störst andel utländska storstadsbesökare, en grupp som försvunnit i mycket hög utsträckning, enligt Tillväxtverkets analyschef Kristian Seth.

Omkring 10 000 personer hade fram till augusti varslats i turistsektorn, då syns inte alla de som haft tillfälliga jobb. Myndigheten spår att arbetslösheten fortsätter att stiga in i nästa år om pandemin härjar vidare.

Branschen är också en av dem som beviljats mest permitteringsstöd, cirka en miljard kronor, i förhållande till dess storlek, enligt Tillväxtverket.