Den anrika golfklubben Saltsjöbaden satsar på hållbarhet

Saltsjöbadens Golfklubb kör sina dieselfordon på förnybar och fossilfri diesel för att sänka sina växthusgasutsläpp

Mats Candinger har varit klubbchef på Saltsjöbadens Golfklubb sedan 2011. Klubben startade 1929, är Sveriges 10:e äldsta golfklubb, och växer.

-Vi har satsat helhjärtat på vårt hållbarhetsarbete sedan flera år, och vi har haft stor hjälp av ett internationellt samarbete med GEO, Golf Environment Organization, säger Mats Candinger klubbchef Saltsjöbadens Golfklubb ”GEO-certifieringen är ett verktyg som ser på alla delar av verksamheten, och hjälper oss att hålla en bra struktur.

GEO stöttar lokala klubbar i deras hållbarhetsarbete. Det fungerar som en drivande checklista som bekräftar att vi är på rätt väg. När turen kom till drivmedel var vi öppna för olika fossilfria alternativ”.

Jag blev kontaktad av en medlem i klubben som jobbar på Neste, hon var intresserad av vår miljöprofil och vårt hållbarhetsarbete och berättade om det fossilfria bränslet som kan ersätta fossil diesel utan några nya investeringar. Vi hade redan bra kontakt med en av deras distributörer och när vi nu fick höra mer bestämde vi oss. Jag gillar Nestes värderingar dessutom!”, fortsätter Mats

 - Vi använder eldrift för vältar och arbetsfordon, men våra traktorer, grävmaskiner och klippare går på HVO Neste MY. Vi har dessutom en dieseldriven pistmaskin som nu går på HVO och snökanoner som går på el. När jag frågade Neste om pistmaskinen går att köra på Neste MY fick jag höra att SkiStar kör sina pistmaskiner på Neste MY – det räcker som intyg!”

Vi tittar också löpande över vilka gödnings- och växtskyddsmedel vi använder. Många tror att golfbanorna är en miljöbov, men i själva verket är det tvärtom: vi tar vatten från ett naturligt vattendrag i närheten och leder det till våra dammar som vi har för bevattning. Och det vatten som lämnar banan är renare än det vatten som kommer in” avslutar Mats.