Cricketplan invigd i Vidingsjö, Linköping

Gustaf Appelberg (L) inviger Linköpings första cricketbana. Foto: Linköpings kommun

Cricketsporten har vuxit snabbt i Sverige under det senaste året, vilket också gäller Linköping Cricket Club. Nu har Linköpings kommun byggt en cricketplan i Vidingsjö.

– Nu finns en riktig plan på plats vilket ger cricketsporten i Linköping goda förutsättningar. Den kan nu växa och erbjuda barn, ungdomar och vuxna en möjlighet att utöva en tämligen ny spännande sport i Sverige, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Färdigställandet av planen sammanfaller lyckosamt med klubbens första säsong i nationellt ligaspel. Planen ligger på Vidingsjö motionscentrums stora sportfält i anslutning till flera fotbollsplaner.

Per Arnöman, sakkunnig inom idrott på kultur- och fritidsförvaltningen har länge arbetat med projektet.

– Som Sveriges femte största stad är jag glad över att Linköping äntligen fått en riktig cricketplan där den växande sporten kan utövas på ett professionellt sätt. Vi har under lång tid försökt få en plan. Nu är den äntligen på plats och vi är mycket nöjda, säger han.

Cricketspelet har förändrats under de senaste åren och bidragit till att öka populariteten för sporten. Det är inte längre ett 5-dagars spel med långsam takt som många tror att det är. Idag är det ett mycket mer intensivt och snabbt spel. Det finns många olika sätt att spela med allt från små lag till full storlek med 11 spelare per lag.

– Cricket kräver lagarbete och är utmärkt för teambuilding bland alla generationer av spelare. Vi ska arbeta för att Sverige i framtiden tar en plats internationellt. Det målet kan vi endast nå genom att börja på gräsrotsnivå och introducera idrotten för nya generationer, säger Mirza Abdullah Jan, vice ordförande Linköping Cricket Club.

Cricketplanen har finansierats av Linköpings kommun och Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Östergötland