60 idrottare får elitidrottsstipendium 2020–2021

Gruppbild under Idrottsgalan 2020. Bild: Obos/Mynewsdesk

60 idrottare får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2020–2021. Skidskytten Mona Brorsson, simmaren Gustav Hökfelt och basketspelaren Klara Lundquist är tre av dessa. Nu släpps listan med alla stipendiater där man bl.a. de aktiva finner spelare i OBOS Damallsvenskan och Elitettan.

Utmaningarna för många idrottare är större än någonsin, precis som för föreningar och förbund. Förutom de ekonomiska svårigheter som coronapandemin medför brottas de aktiva även med frågor som rör inställda och flyttade tävlingar och läger, osäkerhet kring kval och ranking, oro kring sponsorer och andra intäkter samt annat som begränsas av rådande restriktioner.

– Vår förhoppning är att elitidrottsstipendiet ska stötta de aktiva, så att de orkar att utvecklas in i den förhoppningsvis ljusare framtiden. Karriärerna för både studier och idrott är längre nu än tidigare. Något som är positivt, då många av de bästa satsar och presterar på topp i många år, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet.

Utöver det ekonomiska stöd på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation.

– Nivån på årets stipendiater har sällan varit så hög, både idrottsligt och studiemässigt. Flera stipendiater har redan tävlat på såväl EM, VM som OS. I gruppen finns det flera mästerskapsmedaljörer. På studiesidan kan vi konstatera att det stora flertalet studerar akademiska program på högskola eller universitet. Flera branscher får fler utbildade elitidrottare i framtiden; lärare, ingenjörer, jurister, läkare och många andra spännande yrken, säger Liselotte Ohlson.

2020–2021 delar Riksidrottsförbundet och Svenska Spel ut sammanlagt 60 stipendier till aktiva idrottare.

– Att kombinera en elitsatsning med studier kräver både ett enormt engagemang och mycket vilja. Svenska Spel är idrottens största supporter och vi är glada över att kunna hjälpa stipendiaterna att förverkliga sina drömmar, både i och utanför klassrummet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef, Svenska Spel.

Här finns hela listan med alla 60 elitidrottsstipendiater.