Uppstart för Österåkers nya multihall

Illustration av entrésidan till Österåkers blivande multihall. Pressbild Österåker.se

Multihallen en jättesatsning på idrotten, föreningslivet och skola i Österåker och kommer när den är färdig att innehålla sex hallar för mer än 13 000 kvadratmeter rörelseglädje. Den 29 september är du välkommen att närvara vid första spadtaget!

När: Tisdagen den 29 september klockan 14.

Var: Näsvägen, nära korsningen Svinningevägen i Åkersberga. Parkering finns intill byggarbetsplatsen.

Deltar: Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M), Kristian Bodingh, tidigare ordförande för Idrotts- och friidrottsalliansen i Österåker, och Mats Kimby, vd för byggentreprenören In3prenör.

Om multihallen: Multihallen kommer när den är färdigbyggd att innehålla sex hallar, varav två fullstora, på en yta på mer än 13 000 kvadratmeter. Totalt kommer cirka 2 300 personer att samtidigt kunna vistas i arenan. Här kan du utöva bland anat basket, bordtennis, boule, friidrott, gymnastik, gym, klättring, innebandy och trampolin. Det blir också möjligheter för olika typer av evenemang.

Österåkers nya multihall i tillväxtområdet Åkers Runö kommer att bli något utöver det vanliga. Den blir dessutom en viktig byggsten i kommunens arbete för att öka rörelseglädjen i skolorna.

– Multihallen är inte bara en jättesatsning på idrotten och föreningslivet i Österåker. Det är också en viktig satsning inom ramen för målet att bli länets bästa skola. Rörelse och motion bidrar till bättre skolresultat. Vi möter dessutom behovet av nya lokaler i en attraktiv inflyttningskommun, säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Multihallen kommer inte bara att rymma aktiviteter för skolor, idrottsföreningar och invånare, den blir också en mötesplats med möjlighet till cirka 2 300 samtidiga besökare. Det kommer att finnas kafé för enklare förtäring, sociala ytor, flexibla arbetsplatser och mötesrum. Här kan man hänga för att se på idrott, utöva idrott, läsa läxor före träning eller besöka mässor och olika typer av evenemang.

Förutom att multihallen har en delbar hall som är fullt utrustad för skolidrott, kommer anläggningen att vara specialanpassad för idrotter som basket, bordtennis, boule, cheerleading, friidrott, gymnastik, innebandy, klättring och trampolin. Men hallarna kan även användas för många andra idrotter. Både lokala föreningar och skola har varit delaktiga i utformningen av multihallens funktioner.

– Det blir en fantastisk mötesplats för alla åldrar och många typer av verksamheter och ett otroligt arbete har lagts ner, inte minst av föreningslivet, för att göra det möjligt, säger Katti Bauer, fritidschef i Österåkers kommun.

Placeringen av multihallen vid korsningen Svinningevägen och Näsvägen är strategisk. Hit leder redan idag gång- och cykelbanor och både Roslagsbanans station Åkers Runö och bussar finns nära. I närheten ligger flera skolor. Flera nya och planerade bostadsområden är under utveckling där Åkers Runö blir en lokal knutpunkt.

Multihallen byggs på uppdrag av Österåkers kommun. Byggnationen utförs av Armada kommunfastigheter tillsammans med den upphandlade entreprenören In3prenör.

 Multihallen beräknas stå färdig vid halvårsskiftet 2022.