Arbetet är nu igång med renoveringen av Kägelbanan i Lindesberg

I banorna är det ek och kommer så förbli. Dessa breda vackra plankor behöver inte bytas. Bild: Lindekultur

HPS Kulturbyggnadsvård från Köping fortsätter nu med en ny etapp med renoveringen av  Lindesbergs anrika kägelbana. Den här gången är det väggar och golv i oktogonen som ska lagas och delvis bytas ut. Renoveringen av Kägelbanan sker hela tiden i etapper - allt eftersom ekonomin tillåter, enligt föreningen Kyrkbergets Vänner som samtidigt behöver lägga ner tid och pengar på att ersätta vandaliserade delar i byggnaden.

 

HPS Kulturbyggnadsvård från Köping svarar för renoveringen.

 

I grunden under golvet har snickarna hittat fynd som en gammal kägla och fina gamla spritflaskor (dock tomma).

Föreningen Kyrkbergets Vänner erhåller bidrag från Länsstyrelsen för bevarande av kulturhistorisk miljö. Men föreningen är också i behov av bidrag och sponsorer från annat håll.

"Medlemsavgiften i Kyrkbergets Vänner är ett mycket viktigt bidrag till Kägelbanans renovering - men vi är också måna om att få in andra bidrag. En viktig sponsor som vi har med oss i denna omgång av renoveringen är Linde Energi som står för elkostnaden", förklarar Annika Waldén i föreningens styrelse.

Föreningen behöver samtidigt införskaffa en pardörr till Kägelbanan - i stil med tidigare utseende. Under sommaren blev den gamla dörren utsatt för skadegörelse då den blev uppbruten. Föreningen har därför spikat igen med en regel så att byggnaden inte blir utsatt för mer skadegörelse.

Taknocken/tornet på oktogonen blev provisoriskt lagad av HPS förra året med en enkel plast - men den blev också vandaliserad i somras. Här ska det in en hårdare plast som inte går att ha sönder så lätt. I ett senare skede kanske det blir stabila glasfönster här?

Kägelbanan genom tiderna

Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg uppfördes 1883 av Linde Kägelklubb. Föreningens syfte vara att förena sällskaplig samvaro med en för själen roande och för fysiken välbehövlig sysselsättning. Kägelspel var vid slutet av 1800-talet en spridd hobby som i Lindesberg höll i sig ända till 1970-talet då medlemsantalet var så pass minimerat att fortsatt verksamhet var ogörligt. Byggnaden lämnades då i förfall och med undantag för tillfälliga upprustningar har husets skick stadigt försämrats.

Kägelbanan - ett prioriterat kulturminne

Kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg är ett av Länsstyrelsens prioriterade kulturminnen i Örebro län som fick del av Riksantikvarieämbetets anslag för bidrag till kulturmiljövård. Örebro län fick drygt nio miljoner kronor att fördela till kulturmiljövård - däribland dessa projekt i Lindesbergs kommun:

  • Fortsatta renoveringsarbeten på kägelbanan på Kyrkberget i Lindesberg
  • Anordnande av kulturstig vid byggnadsminnet Siggebohyttans bergsmansgård
  • Projektet Bruk 2.0 som ska arbeta med besöksmålsutveckling vid Frövifors pappersbruksmuseum och Uskenbygden i Lindesbergs kommun samt Björskogsnäs i Hällefors kommun
  • En mobilapp för information om boplatsen vid Råsvalslund i Lindesbergs kommun