Trots svemestertrenden – tappade 33 miljarder

Sören Andersson/TT: En covidriddare i Visby uppmanar besökare att hålla avstånd. Bilden är från i slutet av juli.

Vi hoppades att semestrandet inom Sverige skulle bli en positiv parentes i krisen, men vi kan konstatera med facit i hand att tappet för de utländska turisterna är mycket större än vad svemestrandet täckte upp för, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Branschen som helhet tjänade nästan 33 miljarder kronor mindre under juni-augusti, jämfört med samma period i fjol, enligt besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita.

Missade hela försäsongen

Utländska turister stod för det största tappet, med minskade intäkter på sammanlagt 22,8 miljarder kronor. Intäkterna från svenska turister minskade därutöver med 10,1 miljarder kronor.

Det är inte speciellt förvånande, vi missade hela försäsongen. Många levde med tvåtimmarsregeln under hela perioden när man normalt sett planerar sin sommarsemester, och kom igång väldigt sent med resandet. Jag tror också att många – både hotell, restauranger och vandrarhem – var tvungna att ta till begränsningar. Man hade färre gäster än normalt, även om man betraktades som fullbelagda, säger Siljhammar.

"Korttidsarbete är avgörande"

Visita vill att regeringen förlänger permitteringsstödet, omställningsstödet och senarelägger tidpunkten för återbetalning av skatter för att rädda företag som drabbats av minskade intäkter under krisen.

Jag skulle säga att just korttidsarbete är helt avgörande för att rädda massor av jobb. Man har kunnat behålla sina jobb till och med november, men de verksamheter som inte har kommit i gång blir tvungna att säga upp sin personal. Vi kommer att se massor av jobb som försvinner runt årsskiftet och i början på nästa år, säger Siljhammar.