Friskis&Svettis stöttar vårdpersonal med gratis utomhusgympa

Fotograf: Friskis&Svettis Stockholm

Friskis&Svettis Stockholm hyllar och stöttar vården och den insats vårdpersonalen gör för samhället genom att ge tillbaka med det som föreningen kan bäst – rörelseglädje och känslan av gemenskap. F&S Stockholms ideella funktionärer bjuder SÖS personal på gratisträning för att vardagshjältarna som räddar stockholmarnas liv ska orka. Projektet pågår i två månader.  

– Vi går igenom en av de största kriserna på länge i samhället och Corona lämnar ingen oberörd. I denna annorlunda tid kan ingen göra allt men alla kan göra något. Friskis kan bidra med rörelse, glädje och gemenskap till vårdpersonalen som sliter varje dag. Därför är Friskis vården en av våra insatser för att de ska orka hålla ut, säger F&S Stockholms ordförande Andreas Strömberg.

Samarbete inlett med SÖS

Träna-ute-ledare Michael Grimsland ville vara med och bidra till vården under pandemin. Tillsammans med jympaledare Thomas Airio, som själv jobbar som fysioterapeut på Södersjukhuset, anordnar man träningspass i anslutning till arbetsplatsen för personalen på SÖS. Friskis stöttar initiativet som snabbt engagerat fler funktionärer och medarbetare inom Sveriges största idrottsförening. Aktiviteterna pågår under åtta veckor under hösten.

– Våra funktionärer har startat initiativet på SÖS för att ge tillbaka med det som vi kan bäst – rörelseglädje och känslan av gemenskap. Ju fler vi är som bidrar – desto fler är vi som orkar säger F&S Stockholms ordförande Andreas Strömberg.

Södersjukhusets Hälsoteam välkomnar initiativet med gratis träningspass i direkt anslutning till tuffa arbetspass till följd av pandemin.

– Det har varit jätte-tufft för alla som jobbar i intensivvården, ja, alla inom vården egentligen, och det är fantastiskt hur alla ha ställt upp och ställt om verksamheten på bara några dagar, något som normalt hade tagit flera månader, för att få allt att fungera. Det är inte så många som har haft tid att ta hand om sig själva och då är det skönt att få vara ute och träna. Smittrisken är dessutom mindre när man är utomhus, säger Karin Haag, sektionschef Hälsoteamet, HR på Södersjukhuset.

– Det har betytt oerhört mycket att få byta miljö och röra på sig, må bra och ha roligt. Man hanterar stressen bättre när man är fysiskt aktiv. Rörelseglädje främjar hälsan!, säger Emelie Sanfridsson, hälsopedagog på Södersjukhuset.