Svenska Turistföreningen anordnar Vandringens Dag

Skåne, Österlen Foto: Pär Englund

Förra året lanserade Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens Dag för att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra. Det blev en succé med över 3000 deltagare och massor av inspirerande vandringsbilder från hela Sverige på sociala medier under #vandringensdag. Den 12 september är det dags för årets upplaga. Över 170 organiserade aktiviteter sker under dagen i hela Sverige.

– Redan innan pandemin har vi pratat om vandringstrenden, men under våren/sommaren exploderade det. Alla vill ut i naturen. Tittar vi bara på vår webb sökte 60 procent fler på vandring än förra året. Vilket visar på att Vandringens dag verkligen har en betydelsefull plats i våra kalendrar. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

bild

Uppland Foto: Annika Swedén STF Södertörn

Under Vandringens dag ordnas massor av gemensamma aktiviteter runt om i landet. Några exempel; stadsvandringar, fladdermusspaningar, familjevandringar, fjällrävssafari, skräpplockarvandringar, pilgrimsvandringar, ö-vandringar, historievandringar och naturvandringar. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning. Men man kan också ge sig ut att bara vandra på egen hand. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag. Vandringens dag kommer att äga rum den andra lördagen i september varje år.

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Charlotte.