Poppis sommaraktiviteter för barn och ungdomar i Göteborg

Kamratledarna från Bagarn's mötesplats i Gamlestaden. Foto: Emma Arvidsson.

På Bagarn’s i Gamlestaden är det ungdomarna själva som planerar och leder Summerstan. Här bjuds på massor av olika sommarlovsaktiviteter som lockar hundratals barn och ungdomar.

En kamratledarutbildning som arrangerades av Bagarn’s mötesplats under vårterminen resulterade i att elva ungdomar i egen regi planerat aktiviteter som de själva trodde att områdets barn och ungdomar skulle uppskatta. Och de träffade rätt, 150-200 barn har kommit varje dag sedan Summerstan drog igång första veckan på sommarlovet. Med så många deltagare är det bra att det också finns gott om ledare som kan se till att aktiviteterna flyter på.

-De mindre barnen lyssnar på oss, det är inga problem. Vi tänker också på att vara goda förebilder för dem, det måste vi vara när vi arbetar, säger Najib Musse som är 15 år och en av de yngre ledarna under Summerstan.

Förutom att organisera turneringar i basket, fotboll och andra sporter har ledarna i uppgift att se till att riktlinjerna för att minska smittspridning följs. Det finns gott om rengöringsmedel och ledarna är snabbt framme och spritar redskapen mellan användarna. För att det ska gå att hålla avstånd mellan deltagarna används både innergården på Bagarn´s, medborgarhuset i Gamlestaden och skolgården utanför Gamlestadsskolan.

Så gott som alla förslag som kom fram under planeringen kommer att genomföras. Det finns hoppborg, uppblåsbar rutschkana, sumodräkter och stora uppblåsta bollar att tumla omkring i för dem som vill studsa och stå i. Vill man ta det lite lugnare finns ett café och ställen att hänga i skuggan och spela spel eller bingo.

-Jag har fått både utbildning och erfarenhet genom det här, det är jättebra för mig, säger Saad Mohamed som nu siktar på att börja arkitektprogrammet på Chalmers.

Emma Arvidsson är fritidsledare på Bagarn´s och har varit med och stöttat ungdomarna från början.

-Det är viktigt att låta dem ta eget ansvar. De sköter det fantastiskt bra och har verkligen vuxit med uppgiften.

 Olika aktiviteter kommer att avlösa varandra fram till den den 9 juli.