Vasaloppet kommer ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics”

Pressbild: Vasaloppet

Dagen efter avslöjandet att världens genom tiderna främsta längdskidåkerska Marit Björgen, med 26 OS- och VM-guldmedaljer i bagaget, gör comeback och satsar på Vasaloppet kommer nästa nyhet: Från och med säsongen 2020/21 kommer Vasaloppet att ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics” som kommer att bestå av de fyra största långloppen i världen.

Det är långloppsvärldscupen Visma Ski Classics, som 2020/21 går in på sin elfte säsong, som nu lanserar ”The Grand Classics” där de fyra stora eventen Marcialonga i Italien, Jizerska Padetsatka i Tjeckien, Vasaloppet i Sverige och Birkebeinerrennet i Norge ingår. De fyra loppen avgörs i följd mellan den 31 januari och den 20 mars.

Om en skidåkare vinner alla fyra under en och samma säsong gör denne en Grand Slam och prispotten kommer att bli mycket hög. Beloppet släpps inför säsongsstarten.

De fyra loppen har alla en lång historia: Marcialonga sedan 1971, Jizerska Padetsatka sedan 1968, Vasaloppet sedan 1922 och Birkebeinerrennet sedan 1932. Men hittills i historien har ingen åkare lyckats vinna alla fyra under samma säsong, varken sedan Visma Ski Classics startade eller under tiden före.

– The Grand Classics är ett led i vår strategiska sportsliga utveckling, där vi låst vårt program till 10–12 event; det vill säga det kommer inte att bli så många nya event längre, samt att vi för ett år sedan lanserade ”Challengers event”. De fyra stora, Marcialonga, Jizerska, Vasaloppet och ”Birken”, har alltid varit med i vår kalender och kommer vara monument även framöver. Med Grand Classics skapar vi tydligare kronjuveler, säger Visma Ski Classics vd David Nilsson.

De fyra stora loppen kommer att värderas högre i Visma Ski Classics: Vinnarna i något av de fyra stora loppen kommer i fortsättningen att få 300 poäng i totalcupen, jämfört med 200 poäng i de andra loppen. En seger i ett Challenger-lopp ger 50 poäng (men den sistnämnda får man bara räkna en per säsong).