Succéstart på säsongen för discgolfparken i Järva

Discgolf är en perfekt aktivitet i tider när folkhälsan rekommenderar oss att umgås ute och hålla avstånd. Bild: Järva DiscGolfPark/Mynewsdesk

Vid säsongsstarten i slutet på mars var utsikterna dystra för Järva DiscGolfPark. Skulle banan ens kunna öppna? Stockholms stads utlovade avtal dröjde, samtidigt som pandemin drabbade landet, och särskilt besöksnäringen. Ovissheten var total och företagaren Mats Löf fruktade konkurs. Men bara en månad senare ser parkens 25:e säsong ut att bli den bästa någonsin.

Mats Löf hade räknat med fler utländska besök i Järva när banan i januari utsågs till den bästa i världen. Men corona-pandemin har stoppat alla resor. Istället har spelarna från närområdet i Stockholm blivit desto fler.

Perfekt för social distans

– Discgolfen är en perfekt uteaktivitet för dem som vill umgås och samtidigt följa myndigheternas råd om social distans. Det är inte bara Järvafältet som blivit mer populärt. Jag hör att det är samma trend i alla Stockholms parker och banor, säger Mats Löf.

– Det har börjat extremt bra. Omsättningen har ökat 70 procent under april, jämfört med förra året som också var bra.

Ökningen består både av nybörjare och trogna besökare. Flera företag har valt att lätta upp vårens digitala möten med en social aktivitet där kollegor kan träffas utan att trängas.

Gratis för Järvas ungdomar

Det är tur att Järva DiscGolfPark är en av Stockholms största allmänna parker. Här finns det finns plats. Mats Löf har valt att fira parkens 25-års jubileum genom att erbjuda gratis spel till föreningar och ungdomsgårdar på Järva och hoppas att ännu fler ungdomar ska upptäcka nöjet och möjligheterna med discgolf i sommar.

Det långsiktiga hotet mot parken är dock kvar. På denna plats vill Stockholms kyrkogårdsförvaltning anlägga en begravningsplats. Staden sade upp avtalet med discgolfparken från 1 oktober förra året, och Mats Löf har ännu inte fått ett nytt avtal som borgarrådet Dennis Wedin utlovat. 

Parken kvar ännu en säsong

Men kyrkogårdsförvaltningens byggstart är försenad. Både upphandlingen av första etappen och förvaltningens reservatstillstånd har överklagats, vilket ger discgolfen en frist att fortsätta enligt sitt gamla avtal ännu en säsong.

– Vi hade ett möte i parken med alla berörda förvaltningar nyligen och gick igenom framtida skötselgränser. Läget blev något klarare, vilket var bra, säger Mats Löf. 

– Än så länge tycker staden det är ok att Järva DiscGolfPark sköter området. De vet att discgolfen inte kan försena den eventuella byggstarten. Om grävskoporna får klartecken kan vi ta bort våra korgar på nolltid, konstaterar Mats Löf.