Småland har dom första certifierade naturguiderna

Pontus Sjöholm är kökschef på Asa Herrgård och nu även certifierad naturguide genom Naturturismföretagen. Något som passar väl in när han tar grupper med till skogen för att plocka vad naturen ger och laga mat över öppen eld. Pressbild: Destination Småland/Mynewsdesk

Det är vid Åsnen söder om Växjö som Naturturismföretagen certifierat naturguider för första gången i Sverige. Tre guider kan numera titulera sig Certifierad Naturguide och de verkar inom vitt skilda områden – berättarvandringar, yoga i naturen samt matlagning med naturen som skafferi och fond.

Certifieringen, som genomförts i samarbete med Destination Åsnen, har kommit ur ett konkret behov. Man ser ett ökat krav internationellt där man vill ha en garanti för att guiden är kunnig. Nu får duktiga naturguider en möjlighet att formellt visa sin stora kompetens.

Karin Nilsson, projektledare Destination Åsnen är oerhört stolt över deltagarna som nu är certifierade av Naturturismföretagen. Hon menar också att utveckling och kvalitetssäkring av naturguidningar är viktigt för hela Sverige.

–Att de första, genom Naturturismföretagen, certifierade guiderna finns här i södra Småland är vi så klart väldigt stolta över och vi ser fram emot att se fler som väljer denna väg runt om i landet, säger Karin. Jag ser det också som en viktig del i utvecklingen av produkter i området både för svensk och utländsk turism, fortsätter hon. Det är tufft att ta sig igenom nålsögat där gedigen erfarenhet och förberedelser varit viktiga inslag i certifieringen. Nu ser vi med tillförsikt fram emot härliga upplevelser i deras regi.

En av de certifierade är Vibeke Hyltén-Cavallius, Ad Metam Storytelling, som arbetar med berättarvandringar i naturen runt Åsnen. Guidningar som med sägners spänning även bygger in ett gott mått av naturvett till såväl vuxna som barn.

–Jag berättar om det vi ser och hör ur ett folktroperspektiv och där ingår både natur och kultur, förklarar hon. Med certifieringen hoppas jag bli ännu bättre på att skapa intresse för mina upplevelser.