Vi hoppas inspirera fler sponsorer

Pressbild: SunPine

SunPine skriver nytt treårigt stegrande avtal med LHF/MSSK.

– Enda sättet att förbättra villkoren för damspelarna är att vi som kan ökar vår sponsring, så vi uppmanar andra företag att göra samma sak som oss, säger Johan Torgerstad, HR-chef på SunPine.

Bioraffinaderiet SunPine tillverkar klimatsmart talldiesel som via Preem säljs som landets enda Svanen-märkta diesel. SunPine har redan gjort sig kända som en sponsor som satsar på damidrott. Faktiskt enbart damidrott.

Johan Torgerstad, HR-chef på SunPine:

– Vi brukar säga att vår sponsring är medvetet ojämställd, vi väljer att enbart sponsra damer på elitnivå för att långsiktigt bidra till att rätta till den orättvisa snedfördelning som råder i dag. Vi vill långsiktigt bidra till ett mer jämställt samhälle.

2018 väckte SunPine nationell uppmärksamhet för att man utmanande valde att matcha UEFA:s Champions League-bidrag till damallsvenska fotbollslaget Piteå IF. De fick 250 000 av UEFA i jämförelse med herrlagens 221 miljoner kronor. En orimlig skillnad, menade SunPine.

Nu gör företaget ett liknande utspel. I ett nytt avtal med damhockeylaget Luleå Hockey Munksund Skuthamn SK väljer man att skriva ett treårigt avtal som år för år ökar. Från i dag landar man om tre år på en nivå som är en ökning med 33 procent.

Stefan Enbom, vd Luleå Hockey, applåderar initiativet:

– Vi är mycket glada att Sunpine valt att utöka engagemanget i vår resa mot ”Ishockey på lika villkor mellan killar och tjejer i en jämställd förening”. Vi är stolta att få möjligheten att fördjupa samarbetet med ett Norrbottniskt företag som fokuserar på hållbarhet.