Destination Åsnen tilldelas en Gold Award

Med kajak i Åsnens nationalpark Pressbild: Destination Småland/Mynewsdesk

Det är den världomfattande organisationen Green Destinations som ännu en gång uppmärksammar Destination Åsnen med en utmärkelse för hållbarhet. Sedan tidigare är de med på listan ”Sustainable Top 100 Destinations 2019” där skyddad natur och hållbar utveckling av en turistdestination är viktiga inslag. Efter vidare arbete och revision har man nu uppnått guldnivå.

För att nå dit krävs ett omfattande arbete. Över 100 kriterier ska inventeras och rapporteras. Det handlar om områden för hållbar destinationsutveckling, t.ex. natur- och kulturarvsskydd, avfallshantering, företagsutveckling och ett involverande arbetssätt. Efter en noggrann revision från Green Destinations tillkännagavs den 4 mars att Destination Åsnen nu uppnått guldnivå. Utdelningen av utmärkelsen sker i Bodrum, Turkiet, i oktober.

Karin Nilsson är projektledare och har arbetat med utvecklingen av Destination Åsnen i många år.

– Utmärkelsen spelar stor roll, menar hon. Det blir allt viktigare för resenärer att välja hållbara destinationer samtidigt blir det en stimulans för näringslivet att ytterligare vässa sitt hållbarhetsarbete. På så vis drar vi fler ansvarsfulla besökare till området och vi är medvetna om att vi måste förvalta vår natur och våra resurser på ett klokt sätt. Vi ska bruka utan att förbruka.

– Det är ett väldigt gott betyg för Åsnenområdet, fortsätter Karin. Alla som bidragit ska vara stolta – kommunerna, företagen, Region Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronoberg – alla har de bidragit till utmärkelsen.