Damfotbollens elitklubbar utbildas för att stå upp mot matchfixning

Pressbild: svenska spel

Svenska Spel, som under lång tid arbetat tätt tillsammans med idrottsrörelsen för att motverka matchfixning, är sedan många år huvudsponsor till Elitfotboll Dam, intresseorganisationen för damfotbollens elitklubbar. I samarbetet ingår en stor satsning på matchfixningsförebyggande arbete och som ett led i det kommer samtliga spelare och ledare i Elitettan och OBOS Damallsvenskan under våren utbildas av Johan Claesson, Integrity Officer på Svenska Fotbollförbundet, för att få kunskap om riskerna med matchfixning.

– Vadhållning på damfotboll har ökat väldigt kraftigt de senaste 1-2 åren och med det finns en risk att problematiken med matchfixning följer. Det är viktigt att spelare och tränare i våra elitklubbar blir medvetna om problematiken och förstår att matchfixning även kan drabba damfotbollen, säger Johan Claesson.

– Vi på Svenska Spel arbetar väldigt hårt för att motverka matchfixning. Det är inte bara ett hot mot idrotten, kraftfulla åtgärder mot matchfixning ligger även i konsumenternas, spelbranschens och hela samhällets intresse. Därför är det för oss väldigt viktigt att idrottare och ledare på alla nivåer får kunskaper för att kunna stå upp mot matchfixarna och det är därför vi har den här typen av satsningar i våra samarbetsavtal med Sveriges idrottsorganisationer, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

– Matchfixning är ett stort hot mot fotbollen och vi vill inte att det ska få fäste inom damfotbollen. Elitfotboll Dam välkomnar därför det samarbete kring matchfixning som Svenska Spel initierat och vi kommer ge det stöd som krävs, säger Stefan Alvén, sportchef på Elitfotboll Dam.

Totalt är det 25 klubbar som får besök av Johan Claesson. Första träffen var i Linköping i slutet av januari. Lina Hurtig är en av spelarna som då fick en större inblick i matchfixningsproblematiken.

– Det är viktigt att vi spelare får information om matchfixning, vad det innebär och vad vi kan göra för att stoppa det. Det hör inte hemma inom sporten, säger hon