Ernst Billgren har skapat Vasaloppsmotivet 2020

Pressbild: Vasaloppet

Vid en presskonferens på Café Zorn i Mora under tisdagen avtäcktes 2020 års Vasaloppsmotiv. Årets konstverk är skapat av Ernst Billgren och går under namnet ”Äventyret Vasaloppet” – ett motiv som nu kommer att användas på affischer och diplom till såväl Vasaloppets vintervecka som Vasaloppets sommarvecka 2020.

– Även om du inte åker Vasaloppet är det något de flesta av oss är uppvuxna med och när frågan kom kände jag direkt att jag ville göra det här. Vasaloppet är ett kulturarv som vi gemensamt för vidare och det blir inte mer svensk tradition än så, säger Ernst Billgren.

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som går tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för Vasaloppet och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt med ursprungstanken att de ska ta avstamp i Vasaloppets kärna: tradition, upplevelse och utmaning.

Juryns motivering för 2020 års Vasaloppsmotiv lyder: ”Med en bildvärld grundad på djur- och naturmåleri, fantasi och myt leder Ernst Billgren Vasaloppets spår in på nya oväntade marker, fulla av spännande upptäckter”.

I skapandet av målningen, Äventyret Vasaloppet, utgick Ernst Billgren dels från hur Vasaloppet länkar samman årstider och människor dels från olika associationer. Berguven är Dalarnas landskapsdjur, klockstapeln i Mora är gestaltad som en vägledande fyr att samlas kring och kransen är en viktig symbol för loppen och för segrare medan medaljerna i förgrunden står för belöningen för genomförda ansträngningar.
– I bakgrunden skymtar stadsmiljöer. Det är Sverige som länkas samman genom spåren som går mellan många fler orter än Sälen och Mora. Vasaloppet svetsar ihop hela städer och länder och bilden utstrålar både sommar och vinter och ett mångfacetterat landskap, säger Ernst Billgren.

I dagarna är Ernst Billgren högaktuell med nya tv-programmet Äkta Billgrens, en realityshow han gör tillsammans med familjen, och som hade premiär torsdag den 9 januari på SVT. Under året som kommer ger han dessutom ut en ny bok som handlar om Farsta och jobbar på i sin ateljé med kommande utställningar. Och just i ateljén i Stockholm har Ernst en tydlig koppling till både Mora och även Vasaloppet då han bor och arbetar i Anders Zorns gamla lokaler på Södermalm.
– De målade bjälkarna i taket har Zorn satt dit och det är likadana som de i Zorngården i Mora. I en fotobok från Zorns tid kan jag också se hur dalkullorna låg på det som är mitt golv i dag. Zorns ande finns kvar i hemmet, säger Ernst Billgren.

De egna fysiska erfarenheterna från fäders spår är i dag närmast obefintliga men Ernst Billgren är inte främmande för att delta i något av loppen i framtiden.
– För mig är det nog Cykelvasan som skulle vara mest aktuellt. Jag cyklar en del och tycker om det. Samtidigt är det ju ändå så att man skulle vilja skida Vasaloppet någon gång i livet så det är en önskan även om det skulle innebära en utmaning. Sen kan varje utställning jag gör liknas vid ett Vasalopp. När jag kommit halvvägs tänker jag att nu orkar jag inte längre men så spurtar man ändå på slutet och går i mål, säger Ernst Billgren.

FAKTA ERNST BILLGREN
Ernst Billgren tituleras bland annat konstnär, författare, grafiker, skulptör och, sedan i förra veckan, tv-kändis. Han studerade på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1982–1987 och har i sitt konstnärskap inspirerats mycket av djur och natur vilket också tidigt blev hans kännetecken. I dag finns hans konst representerad på bland annat Moderna museet och Nationalmuseum i Stockholm och på Göteborgs konstmuseum.