​Arkitema ska rita akutsjukhus och psykiatri på den norska västkusten

Projektgrupp före start Foto Arkitema/mynewsdesk

Arkitema Architects har blivit utvalda att tillhandahålla arkitekttjänster i samband med etableringen av ett nytt akutsjukhus i den norska staden Hjelset. Det är totalentreprenören Skanska som har gett uppdraget att rita det ca 55 000 kvm stora sjukhuset i Norge.

I början av det nya året går arbetet med att planera ett nytt akutsjukhus i den lilla norska staden Hjelset, som ligger mellan Molde och Kristiansund, in i en ny fas. Planeringen har pågått på projektnivå i flera år, och nu har Arkitema Architects, med norska Ratio Arkitekter som underkonsulter, vunnit uppgiften att utforma det 55 000 kvm stora sjukhuset. Förutom alla funktioner som ett akutsjukhus innehåller, kommer sjukhuset även ha en ny psykiatrisk avdelning.

Byggnaden, som kommer att kallas Akuttsjukehus Hjelset (ASH), kommer att ligga på en naturskön plats ut mot vattnet och uppgiften kommer att lösas i nära samarbete med totalentreprenören Skanska, Sykehusbygg och den lokala sjukhusorganisationen Helse Møre og Romsdal.

”Vi är stolta och tacksamma över att Skanska har valt oss som samarbetspartner för detta viktiga projekt för hela området och vi är ödmjuka över det omfattande arbete som redan gjorts i projektet. Det är ett otroligt spännande projekt där vi kan utveckla många aspekter genom vår expertis inom sjukhusdesign. Självklart ska vi utgå från de kvaliteter som redan finns i projektet, och samtidigt ser vi fram emot att vidareutveckla och slutligen realisera det nya sjukhuset på Hjelset tillsammans med hela teamet, säger Partner och affärsområdeschef på Arkitema Architects, Anne Guri Grimsby.

Hon kompletteras av projektledaren från Sykehusbygg, Knut Ragnar Heimdal:

”Med duktiga arkitekter och rådgivande byggnadsingenjörer på plats kan vi intensifiera arbetet. Målet är att utforma ett framtidssäkert akutsjukhus på bästa möjliga sätt, både för patienter, anhöriga och personal och med de funktioner och kapacitet som har antagits."

Redan den här veckan kommer de första arkitekterna att flytta till Skanskas kontor «Powerhouse» i Trondheim, där Skanska, Sykehusbygg og Helse Møre og Romsdal har arbetat tillsammans med projektet sedan oktober. Byggstart av akutsjukhuset är planerat till hösten 2020 och förväntas vara fullt operativt sommaren 2024.

Det är inte mer än en vecka sedan Arkitema Architects kunde berätta om en annan stor seger på den norska västkusten. I Trondheim, 200 km norrut, kommer arkitekterna att utforma en ny, hållbar stationsbyggnad i trä.