Ny teknik på konstgräsplan -Ecosand

Ecosand på Södermalms IP i Skövde Fotograf/Källa: Fotograf: Albin Hovlin

Ny teknik på konstgräsplan minskar mikroplaster, skador och driftkostnader

Södermalms IP byter ut sitt konstgräs, och använder den senaste tekniken. Borta är det svarta gummigranulatet, och man räknar med att halvera kostnaderna för uppvärmning, samt minska risken för häl- och knäskador.

Debatten kring mikroplaster är ingen nyhet, men Skövde visar vägen med en konkret produkt. Ett alternativ till de “svarta plupparna” som många spelare får med s i g utanför planen, och även hem.

 

Det rör sig om en ny slags sand, som stöter bort vatten, och tar bort behovet av granulat i mattan. Idén kommer från Uppsala, där man letat efter ett sätt att sänka kostnaderna på uppvärmda planer. Företaget EcoSand Nord AB, ägare och informatör kring produkten, vill att samtliga kommuner i Sverige ska känna till att det finns miljövänliga alternativ. 

 

  • Vi ser på Skövde med glädje och spänning. Många kommuner kommer nu titta på Södermalms IP. Men vi tror också många fotbollslag och föreningar kommer vilja ha de bästa förutsättningarna, när de nu finns, för att slippa ställa in träningar, och få besvär med skador relaterade till ett för hårt underlag.” 

Alexander Andhed, EcoSand Nord

 

Häl- och knäskador uppkommer främst när lagen spelar på för hårt underlag. De lag som inte har tillgång till uppvärmda planer från senhösten till och med våren är de värst drabbade. Med den här nya tekniken kommer planen vara mjukare under hela året, och på så vis förebygga att den sortens skador uppkommer.

 

Det som är så