Naturkompaniet skänker 1 miljon kronor till upprustning av Kungsleden

Naturkompaniets kundklubb, Naturkompaniet 365, skänker varje år 1 procent av medlemmarnas kundklubbsbonus till ett frilufts-, natur- och miljöprojekt. Medlemmarna har nu sagt sitt genom röstning och kommit fram till att över 1 miljon kronor ska delas ut till Svenska Turistföreningen, (STF) och deras insamlingskampanj Stötta Kungsleden där insamlade medel går till att bevara fjällvärldens vackraste och mest besökta leder. Den exakta summan i år är 1 010 350 kr. Pengarna öronmärks till, en ny bastu vid STF Kaitumjaure liksom upprustning av STFs fjällstuga i Alesjaure.

Även 2013 gick naturbonusen till STF och då till en ny säkerhetsstuga på Sveriges högsta topp, Kebnekaise. Nu är alla bygglov och ritningar klara. Till sommaren byggs den nya säkerhetsstugan på 2040 meters höjd och blir då Sveriges högst belägna byggnad.
- Ett stort tack till Naturkompaniets medlemar. Vi blev ofantligt glada när vi fick veta att Stötta Kungsleden röstats fram som vinnare. Pengarna kommer att möjliggöra att fler kan besöka fjällvärlden, även i framtiden. De stugor som finns längst Kungsleden åldras och behöver löpande underhåll. Det är allt från tak, fönster och inredning, men även rastplatser och spänger. Kungsleden har varit tillgänglig att vandra på i över 100 år, och har vi stugor i fint skick kan vi fortsätta välkomna till världens vackraste vandringsled även i framtiden, säger Magnus Ling, generalsekreterare och vd på STF.

- Under förra veckan var jag uppe och besökte STF Alesjaure och STF Kebnekaise. Bastun i Kaitumjaure är ett bra exempel på hur vi kan sätta en guldkant på äventyret för besökarna och även få fler att upptäcka lite andra delar av Kungsleden som inte är riktigt lika vanliga. Jag är stolt över att vi på Naturkompaniet tillsammans med våra medlemmar kan bidra till bevarandet av den här vackra miljön som ger så många personer energi, kraft och ett härligt naturäventyr, säger Henrik Hoffman, vd för Naturkompaniet.

När Naturkompaniet startade kundklubben ville de erbjuda medlemmarna ett väldigt bra argument för att gå med, nämligen för att också ha möjlighet att stödja ett välgörande ändamål.1 % per medlem är inte så mycket, men alla kundklubbsmedlemmars samlade bidrag blir en ansenlig slant. Naturkompaniet har tidigare skänkt pengar till Världsnaturfonden och Min Stora Dag(ta bort länken)

Om Stötta Kungsleden - STF startade insamlingskampanjen Stötta Kungsleden, för att rädda ett svenskt naturarv. I över 100 år har människor vandrat Kungsleden. Men tiden har satt sina spår – STFs stugor behöver renoveras och utvecklas. De statliga pengarna för själva leden räcker inte till när turismen ökar. STF vill att hela vår fantastiska fjällvärld ska vara tillgänglig – även i framtiden.

Det hela går ut på att för 25 kronor bli fadder till en virtuell meter på www.stöttakungsleden.se. För de medel som kommer in ska det målas, lagas och fixas. Allt från vindskydd, en ny bastu till fjällets fräschaste utedass.www.stöttakungsleden.se