Salas nya idrottshall lyser upp både stad och föreningsliv

Under förra sommaren påbörjades byggandet av nya idrottshallen ’Lärkan’ i Sala, vilken slår upp dörrarna nu på lördag, den 31 augusti. Och den är minst sagt unik i sin design. Stadens nya idrottshall kommer inte enbart skapa glädje hos sportutövare, utan även erbjuda ett vackert inslag i stadens arkitektur med sin konstnärliga fasad med vackra ljuseffekter.

Under senare år har föreningslivet i Sala blomstrat, vilket i sin tur skapat ett stort behov av en ny idrottshall. Med övertygelse från aktiva inom föreningslivet påbörjade Sala kommun därför byggandet av nya ’Lärkan’ under sommaren 2018. Och redan nu i helgen öppnar den nya idrottshallen för allmänheten i samband med att Salamässan 2019 slår upp sina dörrar.

Invånare i Sala och besökare på Salamässan kan också se fram emot den formella invigningen av den nya hallen som äger rum lördagen den 31 augusti. Till skillnad från många andra idrottshallar, byggs den nämligen med hållbara designelement och konst i fokus, vilket skapar en trevlig och stilfull miljö för allas ögon.

Slitstarkt och lätthanterligt

Projektet har utförts som ett samverkansprojekt där en del av samverkan är att projektörer, entreprenörer och verksamhet tillsammans formar projektet. Det som utmärker utformandet av Lärkan är att de flesta entreprenörerna har lokal anknytning och att verksamheten har varit väldigt delaktig under hela projektet vilket gynnar hela kommunen. När man i kommunen skulle fatta beslut om vilka material som skulle användas till det nya bygget, gjorde man det därför i en samlad grupp.

Diskussionerna om just fasadmaterialet resulterade i att välja slitstarkt material, som är både lätthanterligt och kostnadseffektivt. Den nya idrottshallen byggs enligt Miljöbyggnad Silver, och enligt projektledare på Sala kommun, Anne-Charlotte Broman, var det en hel del att tänka på i planeringsfasen:

- Det är ju lite speciellt när man bygger en idrottshall. Byggnaden ska kunna tåla allt möjligt, inte bara väder och vind, utan även exempelvis klotter. Därför valde vi att lägga stort fokus på just det slitstarka när vi tillsammans kom fram till fasadvalet.

Fasaden sätter sin unika prägel

Till fasaden valde man att använda fasadskivor från Rockpanel, närmare bestämt produkten Stones, i de två färgerna: mineral rust och basalt iron. Känt för sina brandsäkra och hållbara egenskaper, förenar de stenens fördelar med träets lätthanterlighet. Och till idrottshall Lärkan valde man dessutom att gå lite längre och göra något alldeles extra för att piffa upp fasaden ytterligare. Anne-Charlotte Broman, berättar:

- Det som utmärker Lärkan är konstverket på ena sidan av fasaden. Sala kommun har nämligen arbetat in en konstpolicy där målet är att avsätta 1% av den totala byggnadskostnaden till konst vid ny- och ombyggnation på kommunala lokaler. Då får man möjlighet att utmana lite.

Hon fortsätter:

- Till Lärkan valde vi därför att ta in en konstnär som har tagit fram ett mönster som pryder fasaden. Mönstret har sedan hålfrästs i fasadskivorna och vi har valt att sätta armaturer i fasaden, så att det lyser bakom konstverket. Det i sig självt blir ett vackert estetiskt inslag för omgivningen runtomkring.

Nu återstår enbart invigningen av den nya idrottshallen som främst är anpassad för utövande av bollsporter. Resten av stadens befolkning kan däremot glädja sig åt den unika fasaden och det 13 m långa och 2,5 m höga lysande konstverket som pryder den.