Storytelling med ljus

Foto: Lighthouse

Friends Arena i Solna är inte bara en plåtfasad med hål i. Den lyser. Inte bara i en färg utan färgerna skiftar och berättar om vad som sker på arenan för tillfället. Hur går det till egentligen? Och vad sker i skymningen med RGB egentligen?

Redan på långt håll ska man se vad som sker på Friends just nu. När AIK spelar går arenan i gult och svart, men även bortalagets färger spelar med i fasadföreställningen.

Lighthouse ljusarkitekt Det är ljusarkitektföretaget Lighthouse AB och ljusdesignern Helena Åkerberg som står bakom fasadbelysningslösningen till arenan. Sparreholmsbaserade Helena Åkerberg är en erfaren ljusdesigner med bakgrund som ingenjör. Lighthouse är ackrediterad Svensk Ljusdesigner LD. - Många ljusdesigners kommer ifrån arkitektursidan, men jag kommer ifrån andra hållet och kan därför ha bättre kontroll över teknikdelen av ljusdesign, berättar Helena.

Samarbete med Peab Det var Peab som hörde av sig till Lighthouse när de inte var nöjda med fasadbelysningslösningen de då hade för handen till Friends Arena. Den lösningen hade problem både vad gäller kostnaden, installation och underhåll. - Peab ville att jag skulle skapa en fasadbelysningslösning som skulle bli billigare, bli lättare att genomföra och också gå att underhålla på ett bra sätt. En riktigt utmaning, kan man säga. Fasaden, som består av lackade triangulära plåtar försedda med hål, skulle belysas bakifrån. Arkitekterna på Krook & Tjäder och Lighthouse fick samarbeta för att skapa den optimala relationen mellan fasadplåtarna och belysningen, fortsätter Helena.

Grundtankarna Fasaden skulle kunna lysa och ändra färg. - Det var viktigt att arenan inte skulle bli för dominerande lysa alltför vildsint. Den kan förstås vara expressiv också om man så önskar det. Vi arbetar i lösningen med LED-RGB som sitter i ett band i underkant på fasaden och ytterligare ett band i ovankant. De två banden är placerade så för att underlätta underhållet. För att göra det ytterligare lättare att serva belysningen i ovankant fästes armaturerna där på uppvikbara plåtar fästa i fasadväggen. Att fästa dem i taket hade varit ogörligt då taket rör sig för mycket. Då Lighthouse var klar hade det skapats över trettioåtta scenarier som kunde aktiveras. Scenarierna baseras bland annat på tiden på dygnet, tiden på året, olika arrangemang eller vilka lag som ska spela match. Alla allsvenska lag har varsitt scenario. Även antimobbningorganisationen Friends orangegula färg finns definierad som scenario.

Synk LED/hål Man vill placera belysningsarmaturerna så glest som möjligt och ända få full effekt i fasaden. - Den valda putsen spelade roll. Tillsammans med arkitekterna bytte vi till en matt relativt slät ljust grå puts för maximal effekt. En annan faktor var plåtarna och hålen i dem. Där synkades plåtarna för att stämma överens med belysningen. Vår lösning blev faktiskt fyra gånger billigare än den gamla. Det var inte alls svårsålt, menar Helena.

Fullskaleförsök Helena berättar att det inte är ofta hon gör fullskaleförsök, men i det här fallet var det läge för det. - Vi ville verkligen se att vår lösning fungerade. Vi stod där allihop och tittade men inget verkade ske. Då – någonstans då himlen nått en mörkhet något mörkare än skymning – såg man plötsligt hela effekten! Det är något visst i skymningen med RGB, menar Helena Åkerberg.