Årets Tjurruset lockar flest kvinnor

Foto: Ryno Quantz/Stockholm Marathon Gruppen.

I helgen arrangeras Tjurruset i Stockholm. Bland lera, kärr och branta backar vid Flottsbros Fritidsområde i Huddinge deltar sammanlagt 9 500 löpare under de två tävlingsdagarna. Loppet arrangeras  för 19 gången och för första gången är det fler kvinnor än män som deltar.

Tjurruset hade premiär 1997 och var under sina tio första år ett lopp enbart för killar. När tjejer 2008 för första gången var välkomna var 17 procent av deltagarna kvinnor, och sedan dess har andelen stadigt vuxit. I år utgör de nära 4 900 anmälda kvinnorna 53 procent av deltagarna.

– Tjurruset är det av våra lopp som vuxit starkast de senaste åren och skiljer sig också från de andra genom att locka andra typer av löpare än vi normalt ser. De söker en tuff upplevelse att dela med sina vänner, och utmaningen ligger i att besegra terrängen mer än att slå ett personligt rekord. Det är ett modernt motionsevenemang och det tror vi är den främsta anledningen till att loppet nu lockar fler tjejer än killar, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Stockholm Marathon Gruppen.