Idrotten får utökat stöd

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström. Bild tagen november 2014. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Idrotten får utökat stöd med 34 miljoner kronor för att stärka arbetet med etablering av nyanlända och motverka segregation.

Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds och idrottsminister, presenterade i dag en del av regeringens satsningar på idrotten för 2016 och 2017. 14 miljoner kronor extra i budgeten för 2017 för intensifierat arbete i särskilt utsatta områden, en satsning som regeringen vill ska fortgå till 2025 och syftar till att skapa varaktig idrottsverksamhet genom ledarutbildning och föreningskunskap.

– Det är utsatta områden där idrottsföreningar på många platser har verksamhet och våra idrottsdistrikt redan gör stora insatser. Ett ökat stöd både underlättar och gör det möjligt att vidareutveckla det arbetet. Det kommer att gå hand i hand men den storstadssatsning vi själva startar nu i höst. Jag välkomnar att regeringen inser vikten av nära och långsiktig samverkan mellan det offentliga, idrottsrörelsen och övrigt föreningsliv som en nyckel till att kunna bryta segregationen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Dessutom tilldelas idrottsrörelsen 20 miljoner kronor i höständringsbudgeten för 2016 för arbetet med etablering för asylsökande och nyanlända.

– Det är ett positivt besked vi fått i dag och ser fram emot att se regeringens hela budgetförslag i morgon, säger Björn Eriksson.

(TT)