50 år av historia - Nu har sista loppet gått

Täby Galopp invigdes 28 augusti 1960. Foto: Einar Anderssons Pressbild
Täby Galopps entré och uppsadlingsboxar. Foto: Einar Anderssons Pressbild
Publik vid invigningen 1960. Foto: Einar Anderssons Pressbild

 

Efter ett halvt sekel som huvudarena för Svensk galopp öppnades läktaren upp innan sommaren för allmänheten som fick chansen att ta del av ett sista lopp innan Täby Galopps verksamhet flyttas till den mordernare anläggningen Bro Park i Upplands Bro. Anledningen är att Täby Park AB tar över området för att utveckla det till en del av Stockholms nya norra stadskärna där man bland annat ska bygga minst 6 000 nya lägenheter. Nordisk Sport och Fritidsmiljö var på plats när Täby Parks vd Anna Galli, samt Ordförande i kommunstyrelsen i Täby, Leif Gripestam närvarade för att tala om projektet, som blir ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt.  

 

Själva byggstarten av den nya stadsdelen beräknas ske i slutet på 2017, när den första detaljplanen har antagits. Området beräknas stå klart inom 20-25 år kommer det att finnas 6 000 lägenheter och nästan lika många arbetsplatser. Sammanlagt kommer 20 000 människor att bo och arbeta i området.

 

 -Det är fantastiskt att bygga en ny stadsdel i hjärtat av Täby. Men det innebär ett stort ansvar för oss som stadsbyggare. Det är en storstad på kartan, men vi vill bygga en småstad med själ. En kombination där man lever nära allt utbud som finns i storstaden men där det också är nära till umgänge, natur och aktiviteter, sade Anna Galli, vd för Täby Park.

 Byggnaden står kvar

I samband med bebyggelsen av stadsdelen passar man även på att utveckla kollektivtrafiken från Täby in till Stockholms Central.

 

-Förutom att Täby Park är fantastisk mark, ligger det intill hela två stationer vid Roslagsbanan, som vi nu är med i Sverigeförhandlingen med förhoppning om att bygga ut den till Centralen via Odenplan. Man kombinerar alltså bostadsbyggande med utvecklingen av kollektivtrafiken, säger Leif Gripestam, Ordförande i kommunstyrelsen i Täby.

 

Tillsvidare får den gamla galoppbyggnaden stå kvar för användning till andra aktiviteter som till exempel skidåkning på vintern.

 

- Vi har diskussioner med flera blivande hyresgäster, och det finns önskemål om att driva bland annat gym, restauranger eller förskola.  Det finns massor med möjligheter till att utnyttja byggnaden till något bra. Vi ser gärna att lokala partners bygger och driver verksamhet här, då byggnaden kommer att stå kvar i minst tio år till, sade Anna Galli till  Nordisk Sport- och Fritidsmiljö.