Restaurangbranschen omsatte 99 miljarder 2015

The Market på Scandic Kontinental i Stockholm. Foto: Bookatable
The Market på Scandic Kontinental i Stockholm. Foto: Bookatable

Omkring sex av tio stockholmare äter ute och äter fler än två gånger varje månad, vilket gör restaurangbranschen till en miljardbransch. Förra året omsatte den 99 miljarder kronor enligt SCB.

Endast under de senaste fem åren har restaurangbranschen haft en ökningstakt på 15,6 procent. Det är en ökning som är fem gånger större än den i livsmedelsbranschen. Orsakerna tros vara flera, där svenskarnas goda ekonomi är en av dem. I snitt lägger vi 840 kronor på ett restaurangbesök, vilket är en ökning med 50 kronor på sju år.

En undersökning från Bookatable visar att nära hälften av svenska folket (48 procent) går ut och äter oftare än 2 gånger i månaden och 18 procent så ofta som 1-2 gånger i veckan. I Stockholm är siffrorna ännu högre; 22 procent äter ute 1-2 gånger i veckan och 60 procent fler än 2 gånger i månaden.

– Efter att ha kikat på våra kollegor på Bookatable i England förutspår vi en trend där allt fler restauranger bara serverar en sak. Vi har börjat se det lite lätt redan nu med restauranger såsom Duck and Crab och Lobster and Burger, men det kommer troligtvis ännu mer nischade restauranger framöver. Under tiden finns det minst sagt många nya restauranger att äta sig igenom, säger Jonas Carlén, Regional Director på Bookatable.

 

Lista på nyöppnade restauranger i Stockholm:

  • Food Village, Hammarby Sjöstad

En mötesplats som rymmer restaurang, kafé och en matbutik med saluhallskänsla, allt under samma tak.

  • A House Bouillon, Östermalm

Mannen bakom Esperanto och förra årets Nobelmiddag, Sayan Isaksson, satsar på buljong i gamla Arkitekturskolans lokaler. På menyn finns det flera buljonger att välja mellan, tillagade med olika tekniker och råvaror. Tillbehörsmässigt kommer det att finnas allt från oxbringa till sjögräs och pocherat ägg.

  • Teatern, Södermalm

I Ringens köpcentrum tolkas snabbmat av kända kockar såsom Fävikens Magnus Nilsson, Adam Dahlberg och Albin Wessman från Adam & Albin och Marco Baudone från Kornshamntorg no.53.

  • Paul’s, City

På Haymarket by Scandic, på den plats där PUB en gång stod, kommer restaurang Paul's och baren American att finnas. Preliminär premiär i maj.