Rostfri poolbeläggning sätter ny standard

Många exklusiva hotell och spaanläggningar har valt att investera i pool i rostfritt stål. Foto: Fototeam SteelPool

Rostfritt stål uppmärksammas allt oftare som ett värdefullt material vid poolbeläggning.  Fördelarna är flera, materialet är både miljövänligt och i det närmaste underhållsfritt. Än så länge är dock kakel vanligast, men det finns kända risker med den klassiska beläggningen.

Många länder i Europa har länge använt rostfritt stål i pooler. I Skandinavien är materialet inte lika känt, men ökar i popularitet bland såväl privatpersoner som hotell och spaanläggningar samt vårdinrättningar.    

I Skandinavien är Steelpool i Eskilstuna ledande på tillverkning av pooler i rostfritt stål. Den huvudsakliga verksamheten sedan 13 år tillbaka är tillverkning av simbassänger i rostfritt stål för offentligt och privat bruk. Man bygger i sektioner på den egna verkstaden, därefter monteras och svetsas allt på plats vilket ger stor frihet i design och funktion.

Miljövänligt

Rostfritt stål är oöverträffat ur miljösynpunkt. Eftersom det saknar fogar där föroreningar och alger kan fästa kräver en rostfri pool inte lika mycket rengöring och kemikaliedoseringen kan minskas. Rostfritt har låga underhållskostnader, är 100 % återvinningsbart och därmed ett bra miljöval. Många landsting använder materialet av hygienska skäl. Ytan blir kliniskt ren och lämpar sig väl som sjukhusbassäng eller terapibad.

– Vi anser att det rostfria stålet är en modern lösning både hygienskt, miljömässigt och ekonomiskt. Vi skulle vilja se det som standard vid materialval för pooler, säger Robert Brauns VD för SteelPool Sweden AB.

Robert Brauns skulle även önska att man använde sig mer av Life Cycle Calculation (LCC) vid upphandling av bassänger. LCC är resultatet av en ekonomisk analys där underhållskostnader, miljöpåverkan och installationskostnader för en produkts hela livslängd sammanställs.

Kakel en riskfaktor

Fördelen med kakel är att det är billigare vid installation. Men det finns risker efter en tids användning. Saltvatten/klor får fogmassan att vittra sönder och tätskiktet bryts. Det bildas sprickor som släpper igenom vattnet som når betonglagret där armeringsjärnen börjar rosta. När armeringen rostar expanderar den och då spricker betongen och fundamentet för poolen blir en säkerhetsrisk. Hela badhus kan förstöras, en problematik som är känd sedan länge.

Investering på sikt

Då rostfri poolbeklädnad är helsvetsad skapas en 100 % tät lösning och risken för vattenskador på fundament eller byggnad elimineras. Det rostfria stålet är lätt, väggarna självbärande och installationen går snabbt då man slipper långa torktider för betongen.

– Även designmässigt är det rostfria stålet intressant, det ger ett vackert turkosblått skimmer när ljuset bryter i vattnet, framhåller Robert Brauns.

Investeringskostnaden för rostfritt stål är dock högre än för kakel, men lösningen är mer lönsam på sikt. Man beräknar en ”break even” efter 3 – 5 år. Livslängden på en simbassäng i rostfritt stål är ännu inte fastställd då de första byggdes på 1980-talet. Dessa är fortfarande i nyskick.