Friends Arena anlägger konstgräs för AIK Fotbolls räkning

Foto: Friends Arena

AIK Fotboll är överens med arenaägaren Arenabolaget i Solna, som bland annat ansvarar för underlaget på Friends Arena, samt arenaoperatören Stockholm Live om att förlägga delar av sin försäsongsträning 2019 på Friends Arena. Mellan den 12 februari och den 12 mars kommer en temporär konstgräsmatta att tillgängliggöras för AIK Fotbolls räkning.

– Att få möjlighet till att förbereda laget med de förutsättningar som inomhusträning på Friends Arena innebär är en markant skillnad och ger oss möjligheter att träna på ett sätt som vi vant oss vid att inte kunna göra under vinterhalvåret utomhus i Stockholmsområdet. Vi får helt enkelt nästintill optimala förutsättningar i våra sportsliga förberedelser inför säsongen 2019 vilket är en utveckling som jag välkomnar, säger AIK Fotbolls chefstränare Rikard Norling.

– Att skapa bättre förutsättningar på både lång och kort sikt för utvecklingen av vår verksamhet är en del av det ständiga arbete som pågår. En av de svåraste delarna i ett sådant arbete är att förbättra träningsförutsättningarna. Vi söker alltid sätt att minska distansen till andra klubbar i Sverige med bättre träningsmöjligheter och det här är ett tydligt steg i rätt riktning, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– På sportsliga grunder har vi bett arenaägaren Arenabolaget i Solna om hjälp gällande ett underlag att träna på och arenaoperatören Stockholm Live om att tillgängliggöra ett fönster som normalt sett inte omfattas av vårt ordinarie arenaavtal. Det har tagits väl emot, självklart med hänsyn till redan inbokade evenemang som vi naturligtvis anpassar oss efter. Tack vare det goda samarbete som vi har med Stockholm Live och Arenabolaget i Solna kan nu AIK Fotboll ändra sina förutsättningar från en utomhusmiljö till en inomhusmiljö. Träningen är normalt sett förlagd till konstgräs under vinterhalvåret så underlagsmässigt är det ingen skillnad. Den stora fördelen är att vi nu kan kontrollera klimatet, säger Jens T Andersson, klubbdirektör i AIK Fotboll.

AIK Fotboll kommer dessutom att spela sina gruppspelsmatcher samt en eventuell kvartsfinal i Svenska cupen på Friends Arena under den här perioden.

– Att spela matcher i Svenska cupen på konstgräs är någonting vi är vana vid från tidigare år. Sportsligt är det en stor fördel att spela matcher på vår hemmaarena, dessutom nu på samma underlag som vi tränat på över tid, menar Rikard Norling.