Facebook har delat användaruppgifter med kinesiska företag

Facebook gav även telefonföretag tillgång till data om användares vänner utan deras samtycke, även efter att de lovat att inte längre dela sådan information med utomstående parter. Foto: Creative Commons, kredit: Geralt

Facebook bekräftar att företaget har delat användardata med kinesiska företag, inklusive Huawei, som Förenta staterna anser som ett säkerhetshot, enligt The New York Times.

Förutom Huawei, säger Facebook att Lenovo, Oppo och TCL är bland de 60 företag som de har delat användardata med, enligt tidningen.

Med några av företagen inleddes samarbetet att redan 2007, och den delade informationen innehåller bland annat utbildnings- och arbetshistoria, civilstånd och olika saker som användarna uppskattade på Facebook.

Facebook har inte svarat på NY Times-begäran om en kommentar i frågan. Det är inte känt om informationen har missbrukats på något sätt.

Huawei betraktas av amerikanska säkerhetstjänster som ett säkerhetshot. Enligt NY Times planerar Facebook att avsluta sitt samarbete med företaget under denna vecka.

Tisdagen meddelades det att Facebook har gett mer än 60 olika telefoner och andra surfplattformar tillgång till data om användare och deras vänner under det senaste decenniet.

Den innehåller Apple, Amazon, BlackBerry, Microsoft och Samsung. Denna verksamhet ska ha börjat innan Facebook-appar var allmänt tillgängliga på smartphones.

Det var NY Times som avslöjade fallet.

Facebook säger att avtalet inte bryter mot deras egna eller regeringens regler, och att företaget vet inte heller om fall där informationen har missbrukats.