Sandvik utvecklar knivskarpa skridskoskenor

Ishockey är fullt av korta rusher, stopp och start och åkning med full intensitet. Stål som biter är i högsta grad nödvändigt för ishockey på professionell nivå. Foto: CC0 Creative Commons, kredit Skeeze

Det är allmänt bekant att Sandviks rostfria stål kan hittas i alla olika typer av knivar – alltifrån moraknivar och fiskeknivar till köksknivar.

Men det går att hitta även Sandviks stål i idrottens värld. Ishockey är fullt av korta rusher, stopp och start och åkning med full intensitet. Stål som biter är i högsta grad nödvändigt för ishockey på professionell nivå.

95 procent av alla ishockeyspelare i NHL skrinnar omkring på skridskoskenor gjorda av Sandviksstål.

Även ett av Sveriges bästa ishockeylag Brynäs IF använder sig följaktligen av bästa kvalitetsstål från Sandvik i spelarnas skridskor, bland annat för att kunna betvinga konkurrenterna i Elitserien.

- Stålprodukten Sandvik SanEdge® 14C28N var ursprungligen utvecklad för knivapplikationer. Jämfört med Sandvik SanEdge®12C27, som är av standardkvalitet och som används för både knivar och skridskoblad, uppnår 14C28N dock en högre sluthårdhet efter härdning. Resultatet ger bättre slitstyrka för skenans kant, säger Björn Mogård, global produktchef på Sandvik till World Steel Associations nättidning.

Enligt Mogård består Sandvik 14C28N av härdat knivstål som klarar hårda slag bättre och som inte behöver slipas så ofta.

Mattias Pettersson, utrustningschef för Brynäs IF och lagets förre målvakt, förklarar hur ett hårdare stål i skridskor har påverkat hans jobb.

- Andra skridskomärken har ett mjukare stål som behöver ibland slipas tre till fem gånger under ett spel. Det här stålet kan du åka på ett helt spel eller kanske mer utan slipning. Därmed gör detta stål mitt jobb mycket enklare, sade Pettersson.

Stålet, som tillverkas i staden Sandviken, bara 23 km från Brynäs IF:s hemma-arena Gavlerinken, är ett resultat av samarbete mellan ledande producenter av ishockeyutrustning, Bauer och Sandvik.

- Vi valde Sandviks stål eftersom vår forskning och en mikroskopisk analys visade att det här materialet har egenskaper som möjliggör förbättrad kanthållning och hållbarhet, säger Robin Öhman, försäljningschef för Bauer i Skandinavien.

Källa: World Steel Association/Sandvik