Gjutningen färdig på Helsingborgs nya Hotell- och konferensanläggning

Den nya kongressanläggningen får ett exklusivt läge i Helsingborgs centrum med utsikt över Öresund och Danmark. Bild: Midroc Property Development AB Arkitekt: Jais arkitekter.

Den nya hotell- och kongressanläggning som uppförs i centrala Helsingborg är ett av de största byggprojekten i Skåne just nu. Ett bygge som inleddes med den spektakulära flytten av ångfärjestationen och som ska stå helt klart 2020.

– Vi flyttade den gamla ångfärjestationen i början av förra året under stort intresse från helsingborgarna och det är på den tomten som den nya anläggningen ska ligga, berättar Midrocs vd Magnus Skiöld.

Anläggningen får ett förstklassigt läge med utsikt över Öresund och Danmark. Den ska innehålla en kongressdel med plats för 1300 personer, ett hotell med 250 rum och 150 bostäder.

– Helsingborg är en mycket attraktiv stad som många vill besöka, konferera och övernatta i, säger Magnus Skiöld.

Hela projektet beräknas kosta en och en halv miljard kronor.

– Vi har precis blivit klara med bottenplattan för källaren till bostadsdelen och håller på med att gjuta hissgroparna för hotell- och kongressdelen, berättar Johan Svedström, biträdande affärschef på Midroc och närmast ansvarig för projektet.

Allbyg i Höganäs har fått totalentreprenaden för hela byggprojektet och de anlitar i sin tur Bjäre entreprenad för markarbetena.

– Allt har hittills gått bra. Det fanns lite mer föroreningar i marken än vad vi räknat med men inte värre att än vi kunnat komma förbi de problemen, säger Johan Svedström.

Bostadsdelen blir först färdig, 2019. Hotell- och konferensdelen kommer att vara färdig året därpå, 2020.