Ramböll tilldelas uppdrag om Vinter-OS 2026

Maria Grimmer, affärsområdeschef Samhällsbyggnad Mitt på Ramböll. Foto: Ramböll.

 Stockholms Stad har tilldelat Ramböll uppdraget att utreda möjligheten att anordna vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026 och att förbereda alla nödvändiga tillståndsprocesser. Uppdraget till Ramböll omfattar även att ta fram tekniska underlag för ny- och ombyggnation av arenor och en OS-by för 5 500 personer.

– Om Stockholm får chansen att anordna ett modernt och i alla delar hållbart Vinter-OS och Paralympics kommer Sverige och de som bor här att gynnas. Det kommer att locka fler besökare och stärka näringslivet och idrottsrörelsen, säger Maria Grimmer, affärsområdeschef Samhällsbyggnad Mitt på Ramböll.

Ramböll ska hjälpa Stockholms stad att ta fram ett koncept med planering av anläggningar och hur de olika OS-grenarna ska fördelas. Enligt ett förslag ska huvuddelen av grenarna genomföras i Stockholm medan alla alpina grenar med en fallhöjd över 110 meter förläggs till Åre. Backhoppning och nordisk kombination genomförs enligt förslaget i Falun.

– Det finns redan god tillgång till arenor i Stockholm. De investeringar som krävs i nya eller utbyggda anläggningar gäller sporter där det finns en efterfrågan och ett stort motionsintresse bland allmänheten. Det är investeringar som alla stockholmare kommer att ha glädje av och som kommer att stärka folkhälsan, säger Maria Grimmer.

En tidigare genomförd utredning har bedömt de ekonomiska, ekologiska, tekniska och tidsmässiga aspekterna. I nästa fas är det nu dags att påbörja de plan- och tillståndsprocesser som är tidskritiska. Uppdraget kommer att utföras i samarbete med arkitektbyråerna C.F. Møller och Populous.

– Att anordna ett OS kräver en hel del samhällsplanering. I detta uppdrag kommer vi att dra nytta av Rambölls många kompetensområden. Tillsammans med C.F Møller och Populous har vi erfarenhet av att samarbeta i stora komplexa stadsbyggnadsprojekt och med konsultteam av den storlek som den här typen av projekt kräver, säger Anders Wiktorson, divisionschef för Transport Ramböll Sverige.