Industriell klätterelit gör upp i Malmö

Foto: Klätterservice AB

Tävlingar i yrkeskunskap är inget nytt och nu är det dags för reparbetarna att göra upp inom sitt område. Swedish ropen är ett mästerskap i industriell klättring och tävlingsmomenten speed climb, advanced rescue och obstacle course utförs på upp till 15 meters höjd.

Lokalen är vald med omsorg och mästerskapet hålls i den gamla gasfabriken på Bulltofta industriområde. I den del där gastankar förvarades är det 15 meter till nock och gott om utrymme för både tävlande och åskådare.

- Vi är själva professionella reparbetare och utför till vardags hantverksuppdrag, berättar David Norell som är initiativtagare till mästerskapet och även grundare till företaget Klätterservice. Internationella tävlingar förekommer men detta är den första i sitt slag i Sverige, fortsätter han.

Reparbete utförs i ett 2-repsystem och är ett miljövänligt, säkert och kostnadseffektivt alternativ till ställning och lift och används vid underhåll inom exempelvis fastighet och industri. Miljöaspekten har arrangören tagit fasta på och samarbetar med Naturskyddsföreningen.

- Att använda rep är en revolutionerande åtkomstmetod och ska vi ha ett hållbart samhälle är reparbete framtiden, säger David. Åskådare kommer in kostnadsfritt och vi har valt att skänka både ev överskott och en summa per åskådare som besöker evenemanget till kampanjen Stoppa Klimathotet, fortsätter han.

- Det är en fin känsla av industri i lokalen och det tyckte visst skaparna av TV-serien Bron också, berättar David. Vissa scener är filmade i precis den här lokalen. Swedish ropen blir en häftig och rolig upplevelse och vi hoppas kunna locka åskådare i alla åldrar.

Tävlingsmomenten utförs på tid men att hålla högsta tänkbara säkerhet för sig själv och åskådarna är av yttersta vikt. Alla som deltar ska ha ett giltigt certifikat för reparbete och tävlande som riskerar sin egen eller andras säkerhet diskvalificeras.

- Majoriteten av deltagarna är certifierade av internationella branschorganisationer och har arbetat tusentals timmar i rep, så höjden på mästerskapet handlar inte bara om 15 meter till nock, hit kommer verkligen höjdarna inom industriell klättring, avslutar David.