En av världens största multiidrottsliga tävlingar startar i veckan

Cassandra Pettersson, en av Sveriges bästa gymnaster som tävlar i Sommaruniversiaden 2019

30:onde upplagan av Sommaruniversiaden (Student-OS) utspelar sig i Neapel, Italien och pågår mellan den 3-14 juli 2019. Sverige skickar en trupp (Team Sweden) på 60 tävlande varav 15 personer är ledare. Den svenska truppen tävlar i tio olika idrotter och innehåller flera meriterade idrottare som deltagit i såväl VM och EM som Universiaden och andra internationella studentidrottstävlingar.

Universiaden är en av världens största multiidrottsliga tävlingar och har arrangerats vartannat år sedan 1959. Tävlingarna håller högsta internationella klass och fungerar ofta som förberedelse inför kommande landslagsuppdrag och stora internationella mästerskap. Gemensamt för deltagarna i Universiaden är att de kombinerar sin elitsatsning med eftergymnasiala studier. I årets Sommaruniversiad deltar cirka 9000 tävlade från cirka 170 länder världen över.

Team Sweden tävlar i följande idrotter: friidrott, simning, simhopp, bordtennis, fäktning, bågskytte, taekwondo, tennis, skyttesport och rytmisk gymnastik.

- Vi ser fram emot ett högklassigt arrangemang med mängder av duktiga studentidrottare. För deltagarna är en Universiad ett bra sätt att utveckla sin mästerskapskompetens inför framtiden och förhoppningsvis får vi med oss några medaljer hem, säger Johanna Olsson, generalsekreterare, Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Tre tävlande att hålla extra koll på:
- Cassandra Pettersson, rytmisk gymnastik
Cassandra är i dag en av Sveriges bästa gymnaster och studerar till vardags till hälsocoach på Örnsköldsviks folkhögskola. Axplock av meriter: SM-guld 2018 samt guld i svenska cupen 2016, 2017 och 2018. Guld i Riksserie 2018 och VM-debut 2015.

- Isak Carlsson, bågskytte
Precis färdig högskoleingenjör i elkraftsteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Axplock av meriter: deltog senast på Sommaruniversiaden i Taipei 2017. Vunnit Europa cupen för juniorer samt EM-guld individuellt och i lag 2013. Samt tre stycken SM-guld, 2011, 2013 och 2016.

Johannes Skagius, simning (bröstsim)
Studerar till vardags på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Axplock av meriter: vann silver under senaste Sommaruniversiaden i Taipei, 2017. Guld i junior-EM 2013. Samma år tog sig Johannes hela vägen till VM-final i Barcelona. Guld i Sommaruniversiaden 2011 i Poznan, Polen.