Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Tempelbyggnad för asiatisk träning

Foto: Gabriel Lundh / Sisyfosgruppen
Foto: Gabriel Lundh / Sisyfosgruppen
Publicerad av
Redaktionen - 28 maj 2019

Unik tempelbyggnad vid Dragon Gate öppnar som träningstempel.

Många har nog undrat vad som händer med Dragon Gate när dom passerat förbi på E4:an vid Älvkarleby. Sedan byggnationen 2005 har området varit i princip oanvänt, men nu händer det saker på Dragon Gate. 

Det som de flesta inte vet är att vid sidan om hotellet (det Dragon Gate som alla förbipasserande annars ser) ligger en byggnad i Shaolintempelstil, innanför sina helt egna murar. Templet har även det stått oanvänt i många år men med nya ägare (Sisyfos) är det dags att sätta fart på Dragon Gate, inkl. templet. 

Templet och tempelområdet restaureras och så att det ska kunna bli ett träningscenter för utövare av Asiatiska kampkonster, kampsporter och hälsokonster så som; KungFu, Wushu, Karate, TKD, Taichi, QiGong och Yoga.

Här kan man träna, utbildas, bo, äta, umgås helt instängda från omgivningen - allt finns i Dragon Gate Träningstempel.

Kampkonstmästare och elev representerar templet

I enlighet med Sisyfosgruppens arbetssätt utvecklas fastigheten tillsammans med partners som förstår att utveckla dess möjligheter. När det gäller templet har Mästaren i kampkonsten Tang Soo Do, Daniel Marcko och hans elev fastighetsutvecklare Martin Johansson engagerats. - Vi skapar en unik oas att utöva olika asiatiska stilarter. Vare sig man bokar sin förening eller arrangerar öppna retreats som helg- eller veckoläger erbjuds deltagarna en unika upplevelse, allt i en autentisk miljö, berättar Martin Johansson.

Daniel Marcko berättar om sitt första intryck: - Shaolintemplet är så otroligt unikt och representerar rötterna för så många kampkonster. Att det fanns ett sådant tempel här i Sverige hade kan aldrig kunnat drömma om. Jag såg direkt potentialen men när vi klev in i Shaolintemplet första gången var det snö och kallt ute ...och inne. Jo faktiskt, det var några fönster utan glas som släppte in både kyla och några flingor. Eftersom templet var byggt utan värme och hela golvet var av sten var det en kall upplevelse för mig som tränar barfota. Ett kallt stengolv är nog inget problem för shaolinmunkar i skor men eftersom vi vill att alla stilarter ska kunna träna och trivas i templet beslutades direkt att vi skulle byta ut golven till något behagligare.

Templet

Martin Johansson berättar: - När vi först kom in i templet var det ett lager för allt möjligt (mestadels olika kinesiska möbler och maskiner). Vi flyttade undan en del så att vi kunde få en känsla för ytorna och det blev tydligt att vi har 3 fina områden att använda oss av för träning. Därtill har vi sovrum, salar, kök och ytor för relax och umgänge såväl inne som ute.

Eftersom de kinesiska byggarna byggt templet helt i kinesisk stil, med kinesiskt material och med de kinesiska stilarna i åtanke där man tränar med skor är golvet i templet sten. Det är både kallt och hårt, om än fint, varför stengolvet nu täckts med ett isolerande lager med värmeslingor och trägolv ovanpå. Templet kommer därmed även att passa för barfotastilar och yoga, tillägger Daniel Marcko.

Yoga i templet

Yoga får en speciell plats i templet och för att säkerställa bästa kvalitet samarbetar templet med Ulrica Norberg. Med Ulrica som rådgivare har vi anpassat val av material och utrustning för att passa seriösa yogautövare.

Annons