Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Fler svenskar drömmar om ett sommarhus vid havet

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Redaktionen - 04 jun 2019

Varannan svensk, 48 procent, önskar sig en sommarstuga som ligger nära havet. Möjligheten till stadsliv är dock inte lika populärt, endast fyra procent värdesätter att stugan ligger nära en stad högst. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning Bostadskollen.

Sifoundersökningen Bostadskollen visar att svenskarnas sommarstugedrömmar kretsar kring vatten. Att stugan ska ligga nära havet värderas allra högst av hälften av svenskarna, 48 procent, medan tre av tio, 29 procent, sätter ett sjönära sommarhus högst upp på önskelistan.

– Klimatdebatten, utsläpp från flygresor och den svaga kronan, gör att fler spenderar sin semester i Sverige. Stugor inåt landet har en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. De kommer att bli hett eftertraktade framöver, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sett över det senaste året har genomsnittpriserna på fritidshus i Sverige ökat med två procent. Den största prisökningen återfinns i Värmlands län med en uppgång på tio procent och ett genomsnittspris på strax över en miljon kronor. Dyrast är fritidshusen i Stockholms län, där ett fritidshus nu kostar 2,5 miljoner kronor i snitt.

– De senaste åren har det skett en standardhöjning av fritidshus. Många har vinterbonat sommarstugan och i samband med en försäljning kan den då likställas med en mindre villa, vilket är väldigt eftertraktat av många köpare, säger Marcus Svanberg.

Endast fyra procent längtar efter ett sommarhus nära en stad. Inte heller skog eller fjäll verkar locka svenskarna. Bara åtta procent önskar sig allra helst en stuga i fjällen och ännu färre, sex procent, tycker att det är viktigast att den ligger i skogen.

Annons