Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

SOK får grönt ljus från Regeringen - säger ja till vinter-OS 2026

Stockholm och Åre är en av slutkandidaterna till att få arrangera vinter-OS 2026. 
Foto: Pontus Lundahl/TT.
Stockholm och Åre är en av slutkandidaterna till att få arrangera vinter-OS 2026. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 09 apr 2019

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har äntligen fått det efterlängtade beskedet att Regeringen nu har valt att lämna den nödvändiga säkerhetsgaranti som stöttar Sveriges ansökan till vinter-OS 2026. De garanterar den yttre säkerheten vad det gäller exempelvis polisiära insatser och visumfrågor.

– Det kan bli ett lyft för hela Idrotts-Sverige, därför är det kul att kunna ge det här beskedet, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till TV4. 

I oktober 2018 stod det klart att Stockholm och Åre var en av slutkandidaterna till att arrangera vinter-OS 2026, tillsammans med kanadensiska Calgary och italienska Milano. Nu står det mellan Stockholm-Åre och Milano-Cortina.

Riksidrottsförbundet med ordförande Björn Eriksson välkomnar regeringens ja till OS:

- Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten – med statens stöd – för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över, säger ordföranden Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Senast den 12 april ska SOK ha lämnat in den definitiva OS-ansökan, sedan ska den Internationella olympiska kommittén ta det slutgiltiga beslutet den 24 juni. Vinter-OS kommer sedan att hållas under tidsperioden 6-22 februari 2026. 

– Det vore fantastiskt för Sverige om det blev ett olympiskt spel, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Enligt TV4 kommer OS-projektet ha en budget på 13 miljarder kronor. Sveriges olympiska kommitté säger att det inte kommer att belasta skattebetalarna. Enligt Aftonbladet ska två tredjedelar av kostnaderna ska finansieras genom bidrag från IOK, en tredjedel av sponsorer.

– Vi är glada, de här spelen kommer inte drabba skattebetalarna utan tillföra skattebetalarna, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, till TV4.

Annons