Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Köpenhamn lika dyrt som New York

Marianne Lövland/NTB Scanpix/TT: Köpenhamn är dyrt, enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Marianne Lövland/NTB Scanpix/TT: Köpenhamn är dyrt, enligt en ny undersökning. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 19 mar 2019

Köpenhamn är världens sjunde dyraste stad, samma placering som USA:s dyraste stad New York och Sydkoreas huvudstad Seoul. En dyrare dollar driver upp levnadskostnaderna i USA och New York och Los Angeles tar sig upp på topp tiolistan.

I undersökningen, som görs vartannat år, har levnadsomkostnaderna i 133 städer världen över undersökts, genom att bland annat titta på kostnaderna för ett stort antal varor och tjänster.

Dyr klippning i Paris

Dyraste städerna i världen är Paris, Singapore och Hongkong, på en delad förstaplats.

En kvinna i Paris betalar i genomsnitt motsvarande 119 dollar (1 100 kronor) för en hårklippning, medan en kvinna i Caracas i krisdrabbade Venezuela bara behöver lägga ut motsvarande 1,77 dollar (drygt 16 kronor).

En flaska öl i Buenos Aires kostar motsvarande drygt 8 kronor, medan en Osakabo får punga ut med motsvarande 30 kronor.

Men billigare behöver inte betyda att människorna där har det bättre. Generellt så kan man snarare säga att de städer som hamnar längst ner på listan är sämre att leva i. Ofta tappar städerna i rankingen till följd av politisk instabilitet och social oro.

Stockholm billigare

Längst ner på listan hamnar exempelvis Caracas i krisdrabbade Venezuela, följt av Damaskus i Syrien. Buenos Aires i Argentina står för ett stort fall på 48 placeringar, till stor del på grund av skenande inflation, och ligger nu på plats 125.

Stockholm är en av städerna som tappar flest placeringar och återfinns nu först på plats 56, 19 placeringar lägre än senaste gången undersökningen gjordes.

Annons