Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Svag krona ger dyrare semester

Hasse Holmberg / TT: Ska du korsa Sveriges gränser på semestern får du räkna med att reskassan inte räcker lika långt som förra året. Arkivbild.
Hasse Holmberg / TT: Ska du korsa Sveriges gränser på semestern får du räkna med att reskassan inte räcker lika långt som förra året. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 17 mar 2019

Mot de allra flesta valutor i världen har kronan tappat. Kronan är en av de valutor som har gått sämst senaste året. Och då blir utlandssemestern dyrare, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till TT.

Särskilt mot dollarn har kronan tappat ordentligt det senaste året, men även euron har blivit betydligt dyrare för oss svenskar. Går resan till USA eller euroländerna kommer reskassan således vara en tredjedel mindre än förra året, skriver Sydsvenskan.

För att köpa en dollar måste vi betala fler kronor för den, vilket gör att alla inköp vi gör i valutan blir dyrare, säger Johanna Kull.

Det finns dock destinationer som ur svenskt perspektiv blivit billigare, som Brasilien, Sydafrika, Island, Ukraina och Turkiet, enligt Sydsvenskan. I dessa länder kan man alltså räkna med att kunna leva lite lyxigare på semestern jämfört med förra året.

Vill du vara helt säker på att du får valuta för pengarna gäller det att även kolla på de lokala prisnivåerna – inte bara valutakurserna. Vilnius, Belgrad och Warszawa är enligt Brittiska Post Office Europas billigaste städer.

Annons