Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Så formas framtidens is-arenor

Tävlingsbidrag Isparken
Tävlingsbidrag Isparken
Publicerad av
Peter Höök - 16 jan 2019

Under hösten har Svenska Ishockeyförbundet i samarbete med Sveriges Arkitekter och Riksidrottsförbundet genomfört en idétävling för landets arkitektstudenter om framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning.

Mot bakgrund av debatten om bristen på isytor och anläggningar för skridskoåkning i Sverige är det viktigt att lyfta in nytänkande och kreativa idéer och lösningar i anläggningsdiskussionen. Därför har vi bjudit in landets framtida arkitekter till en idétävling som syftar till att hitta nya sätt att utforma framtidens idrottsanläggning för ishockey och skridskoåkning. Tävlingen har pågick under hösten och under december genomfördes ett tvådagars juryarbete för att utse vinnarna av tävlingen.

Syftet med tävlingen är att stimulera kreativt tänkande och nya idéer för att utveckla idrottsanläggningens betydelse i samhället. Tävlingen syftar också till att belysa hur idrottsanläggningar kan kombineras med andra viktiga funktioner för att skapa en ökad ekonomisk genomförbarhet.

– Isytor och anläggningar för ishockey och skridskoåkning är avgörande för att fler ska kunna åka skridskor nära och enkelt och för oss att ännu fler ska ha möjlighet att upptäcka ishockeyn. Vi har därför under lång tid agerat för att skapa fler isytor i Sverige. Det kommer vi att behöva fortsätta med, samtidigt är det viktigt att vi hittar nya kvalitativa lösningar för hur dessa anläggningar ska se ut. De kommande arkitekter som nu utbildas har genom tävlingen inspirerat att skapa dessa lösningar. Vi spända att få presentera det vinnande bidraget i samband med Beijer Hockey Games på Hovet, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.

Totalt inkom 21 tävlingsbidrag från sammanlagt fem olika universitet och arkitekthögskolor. Tävlingen är en del av Vision 100 – Svensk Ishockeys arbete för att skapa fler såväl inbjudande och tillgängliga isytor i Sverige. 

Prisutdelningen äger rum på Hovet, Stockholm den 9:e februari i samband med Beijer Hockey Games.

Annons