Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Kork gör lekplatser mer hållbara

Foto: Surface
Foto: Surface
Publicerad av
Peter Höök - 17 jan 2019

Fallolyckor är den vanligaste orsaken till skador för barn i förskole- och grundskoleåldern. Det ställer höga krav på fallskydd på lekplatser och skolgårdar som förutom att garantera säkerheten också ska vara tillgängliga. I byggbranschen har miljöaspekten fått stå tillbaka eftersom det hittills inte funnits något material som levt upp till alla krav. Men en helt ny hållbarhetsinnovation i form av ett alternativt underlag ska ändra på det – korkek och spillmaterial från korkprodukter kommer genom en ny lösning framöver att bli en vanligare syn på lekplatser runt om i Sverige.

Varje år skadas 36 000 barn så allvarligt att de behöver uppsöka en akutmottagning och fallolyckor är den vanligaste orsaken till skador för barn i förskole- och grundskoleåldern. Bra fallskydd som inte flyttar på sig när barnen leker på lekplatser och skolgårdar är därför otroligt viktigt för att minimera skador. De senaste åren har det kommit rapporter om att de gummimattor och konstgräs som i stor utsträckning används idag är förknippat med miljö och hälsorisker, framförallt genom utsläpp av mikroplaster.
Hittills har det inte funnits någon typ av fallskydd som varit både säkert, tillgängligt och dessutom miljövänligt, men nu har Nordic

Surface, branschledare med lång erfarenhet av fallskydd genom ett innovationsprojekt lyckats hitta en ny typ av lösning. Det är ett helt nytt material där man använder kork från korkeken. Tekniken och materialet tillgodoser både säkerhetskrav och lämnar dessutom ett positivt miljöavtryck. Och reaktionerna har varit positiva – en första testlekplats med det nya materialet, under varumärket Corkeen, finns redan på Värmdö. Sisab, med sina 600 förskolor och skolor, har uttryckt intresse för att testa produkten till våren.

– Fallskydd finns under lekutrustning där barn befinner sig dagligen, både på lekplatser, i parker och på skolgårdar. Branschen måste ta ett större ansvar för de material som används – ska vi vara med och bygga framtidens hållbara städer måste vi sträva efter att hitta lösningar som varken skadar miljö eller människor, säger Michael Hammar, grundare och vd på Nordic Surface och initiativtagare till Corkeen.

Annons