Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, maj, 27 2019
Senaste Nytt

 Sjöhistoriska öppnar nytt rum för barn

Bild: Anneli Karlsson, SMM.
Bild: Anneli Karlsson, SMM.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 20 dec 2018

Barnens perspektiv och önskemål har varit utgångspunkter när Sjöhistoriska skapat ett nytt lekrum. Museet kan nu bjuda in till en undervattensvärld med ubåtar, fiskar, vrak, sjunkna skatter och sagor, en upplevelse för både fri lek och för lärande med förankring i Östersjön. 

 

Sjöhistoriskas nya lekrum Blubb är en i raden av satsningar på de unga besökarna och deras vuxna sällskap. Under de senaste åren har museet öppnat en större skaparverkstad, ett nytt matsäcksrum, amningsrum, toaletter och genomfört lokalanpassningar med fokus på tillgänglighet och hållbarhet.

– Barn, vare sig de kommer med familjen eller skolan, är väldigt viktiga för oss. Lekrummet är något riktigt bra för de allra yngsta. För många blir det den första kontakten med vårt ämne och förhoppningsvis en spännande upplevelse som väcker nyfikenhet, säger Hans-Lennart Ohlsson museichef på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer.

Rummets innehåll och form har tagits fram under en omsorgsfull process där grupper från Akallaskolan, Hammarhajens förskola samt barn och föräldrar från Hemmabarnen har medverkat. Deras önskemål och synpunkter och hänsyn till olika utvecklingsstadier ligger till grund för konceptet som är anpassat för barn upp till sex år.

– Det finns upplevelse och interaktivitet för alla i åldersspannet. Från att känna, hålla och krypa till att åka rutschkana, leka rollekar och lösa problem. För vuxna handlar det om att ha bra uppsikt och kunna vara delaktig, säger Jenny Theng museilärare på Sjöhistoriska museet.

Ingången går genom en ubåt med fönster ut mot Östersjöns vatten. Rummet är ljus och ljudsatt för att ge en spännande undervattenskänsla utan att vara läskigt. Det finns många olika delar och stationer med saker att göra – åka rutschkana i segelfartyget, lösa problem i maskinrummet, styra fiskebåten, hissa och undersöka sjunken last, klä ut sig eller pausa bland sälarna i den lugna delen och lyssna på sagor.

Lekrummets koncept är framtaget i samarbete med Expology. Bygget har genomförts av museets utställningsenhet och dessutom engagerat myndighetens övriga museer. Delar till rummet har byggts även på Vasamuseet och Marinmuseum.

– Utifrån designkonceptet har vi byggt med hållbarhetstänk – både när det gäller materialvalen och för att det här ska hålla för massor av lek. Vi hoppas ju att barnen aldrig ska vilja gå härifrån, säger Peter Dans, rustmästare på Sjöhistoriska museet.

Den 26 december öppnar Blubb! Samtidigt drar museets jullovsverksamhet igång, också det med spännande undervattenstema och med aktiviteter som även passar äldre barn tillsammans med vuxna. 

Annons