Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, feb, 19 2019
Senaste Nytt

Nejet som kom som en chock

Hammarbybacken med Globen i bakgrunden. I Stockholm finns redan det mesta på plats för att hålla ett framgångsrikt vinter OS 2026. Tänk bara på reklamvärdet för Stockholm som turistmål när man i alla världens tv-sändningar sveper med kamerorna från Hammarbybackens topp och låter hundratals miljoner tittare ta del av utsikten över vår vackra huvudstad, förhoppningsvis i vinterskrud. Foto: Skistar
Hammarbybacken med Globen i bakgrunden. I Stockholm finns redan det mesta på plats för att hålla ett framgångsrikt vinter OS 2026. Tänk bara på reklamvärdet för Stockholm som turistmål när man i alla världens tv-sändningar sveper med kamerorna från Hammarbybackens topp och låter hundratals miljoner tittare ta del av utsikten över vår vackra huvudstad, förhoppningsvis i vinterskrud. Foto: Skistar
Publicerad av
John Hardwick - 26 nov 2018

I Sverige råder idag en stor brist på idrottsanläggningar. Värst är det i Stockholm där idrottsverksamheten håller på att drabbas av en kollaps. Trängseln ökar i hallarna, allt fler får resa allt längre för att idrotta. Undersökningsföretaget Volante Research har i en rapport visat att Stockholm har tillgång till ungefär hälften så många idrottsanläggningar/hallar/ytor som Göteborg och Malmö. För att nå samma antal invånare per idrottsanläggning som i Göteborg saknar Stockholm 24 fotbollsplaner, 45 idrottshallar, 10 ishallar och 2 simhallar. Dessa närmast chockerande, alarmerande fakta som offentliggjordes i våras, satte inte igång någon nämnvärd ny aktivitet hos det röd-grön-rosa kommunstyret som då hade makten och som under sitt politiska styre tidigare inte hade tagit tag i detta, i stort sett struntat både i underhållet av befintliga hallar/planer och inte heller byggt nya i närheten av den takt det varit på befolkningsökningen. Idrottsmiljarden som delades ut under förra mandatperioden räckte inte heller långt, pengarna försvann snabbt i olika renoveringshål.

Nu har huvudstaden dock fått ett nytt styre, Alliansen ihop med Miljöpartiet. Det tog dessa ungefär tre timmar efter bildandet att deklarera att man inte avsåg att lämna in någon ansökan för att få hålla vinter-OS 2026, ingen prövning, ingen genomgång, ingenting, bara ett snabbt nej. Allt för att direkt ta styret och få med alla på tåget, kan man gissa. Ett panikstopp för vår OS-ansökan och vips hade man Miljöpartiet ombord och kunde få hela makten (och härligheten).

Karin Ernlund, Centerpartiet, förklarade lite stapplande på en presskonferens strax efteråt att man inte hade ”ett tillfredsställande underlag” för ett sådant beslut och att man inte visste om man kunde få något ekonomiskt stöd. Hela idrottssverige som precis hade glatt sig åt att Sverige röstats fram som en av tre återstående toppkandidater till OS 2026 fick alltså den här örfilen levererad av de nya maktpolitikerna sent på fredagseftermiddagen den 12 oktober, strax innan alla gick på sin helgledighet. Det var inte bara helgen som blev förstörd, utan en jättechans för Sportsverige punkterades bara sådär. Politikerföraktet fick nytt högoktanigt bränsle i samma stund. Ansökan skulle inte ha lämnats in förrän i januari 2019. Det fanns (och finns) alltså gott om tid att gå igenom förutsättningarna och ta fram det ”tillfredställande underlag” som Karin Ernlund saknade. Tidigare hade också IOK meddelat att man bestämt att bistå en arrangörsansökan med upp till nio miljarder kronor för att värdlandet inte skulle drabbas av ekonomiska bakslag. Biljettintäkter och reklamintäkter skulle naturligtvis addera flera miljarder kronor till detta. Eftersom budgeten för spelen var satt till 13 miljarder skulle det sannolika vara att man till och med skulle kunna redovisa ett plus när spelen avslutats. Därtill kommer värdet för Sverige som turistmål, ökad goodwill och stora affärschanser för företag som hotell, restauranger, butiker och olika leverantörer till spelen. Att förbättra anläggningar, bygga en OS-by, anlägga en skidstadion och mycket annat skulle ge positiva effekter på samhälle och idrott och erbjuda nya jobb. Bostäderna i OS-byn skulle kunna bli billiga boenden för studenter och andra när idrottsutövarna rest hem. Nej, här måste det nya politiska styret nu rädda ansiktet och snabbt tänka om och skaffa sig ”ett tillfredställande underlag” för ett nytt beslut. Sveriges befolkning vill ha detta OS. Stockholmarna vill ha det. Idrottssverige behöver det.

Ett OS 2026 i Stockholm och Sverige skulle kunna bli startskottet för en utveckling av idrotten överallt. Alla vet att idrottsutövande, utöver alla positiva hälsoeffekter, har en socialt utvecklande funktion, särskilt bland unga, ökar möjligheten till integration och skapar känsla för samarbete och demokrati. Det är så vi skapar ett socialt hållbart samhälle.

Text: John Hardwick

Annons