Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, mar, 24 2019
Senaste Nytt

Skistar chockhöjer priserna på liftkort inför nästa säsong

Foto: Skistar
Foto: Skistar
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 08 jun 2018

Nyligen gick Skistar ut med att man inför nästa säsong höjer sina liftkortspriser - klart mer än inflationen, enligt en sammanställning av bolagets färska prislista inför nästa säsong, enligt analysfirman BSMP, skriver DI. 

Bernet Ski Media Production (BSMP) har gjort en sammanställning baserat på de priser Skistar nyligen har offentliggjort där det framgår att Skistar SKIS B +0,21% är en klassisk vinnare på svag kronkurs, och årets prishöjningar vittnar om att bolaget hoppas att den svaga kronan både lockar till sig utländska resenärer och håller svenskarna hemma: samtidigt som inflationen nu ligger på 1,9 procent mätt som KPIF höjer bolaget sina liftkortspriser med 5-10 procent inför vintersäsongen 2018/19.

Höjningarna är olika stora på olika destinationer, och i år sticker framför allt Norgedestinationen Hemsedal ut med 7,5-10 procent högre priser. I sin största destination Sälen, där Skistar i fjol höjde priserna med höga ensiffriga procenttal, besinnar sig bolaget däremot i år: ett högsäsongsliftkort med längre giltighetstid kostar som i fjol, medan andra kort på samma ställe höjs med nästan 6 procent.

- Bortsett från liftkorten i Sälen, där priserna för de längre giltighetstiderna under högsäsong hålls oförändrade, rör det sig huvudsakligen om prishöjningar från runt 5 till 10 procent, skriver BSMP i ett pressmeddelande om den övergripande linjen.

Det är numera enbart i Sälen Skistar säljer veckokort under högsäsong för under 2.000 kronor (1.995 kronor), och under de senaste tio åren har Skistars liftkort blivit cirka 50 procent dyrare. Det kan jämföras med en inflation, mätt som KPI, som inte ens stigit med 10 procent på samma tid.

Prishöjningarna har framför allt de senaste två åren dragit iväg, enligt BSMP.

- Om prishöjningarna på liftkort de kommande åren fortsätter i samma takt som under de senaste åren finns risken att liftkortspriserna i Skandinavien kommer ikapp dem i Alperna. I ett sådant läge skulle en resa till Alperna kunna bli ett alternativ till Skandinavien för skidentusiasterna, säger Magnus Bernet i BSMP:s pressmeddelande.

Enligt detta kostade ett sexdagarskort i franska alpanläggningen Espace Killy (Val d'Isere och Tignes) 285 euro i vintras. Det är knappt 400 kronor mer än ett veckokort i Trysil under högsäsong nästa vinter.

 

 

Annons