Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Fällfors får Skandinaviens längsta racingbana

Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center. Foto: Skellefteå
Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center. Foto: Skellefteå
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 01 jun 2018

 45 miljoner kronor investeras när Norrland får sin första permanenta racingbana, Drive Center i Skellefteå, Fällfors. STCC har skrivit ett tioårigt avtal med det återupplivade Midnattsloppet och enligt planerna äger de första tävlingarna rum på den nya banan i juni 2019.

– Motorsporten har en lång tradition i Norrland och vi är oerhört glada över att fylla det tomrum som finns i norra Sverige, speciellt då vi har många förare från Norrland i STCC, säger Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center

På 1960-talet genomfördes det så kallade Midnattsloppet, en racing-tävling som i midsommartider ägde rum under ljusa sommarnätter på nuvarande Skellefteå Airport. Som kuriosa kan nämnas att Sveriges genom tiderna största racing-stjärna, Ronnie Peterson, deltog och att filmstjärnan Roger Moore kom på besök för att skriva autografer till de 15 000 personer som samlats på flygfältet.

50 år senare är det dags igen. Men banan liksom adressen är ny. På Skellefteå Drive Center i Fällfors arbetas det nu febrilt med att bygga klart den racingbana som med sina 4100 meter blir Skandinaviens längsta. Den blir även Sveriges nordligaste norr om uppländska Tierp.
– Det här har varit vår vision länge, säger platschefen Hasse Westin när han tar emot innanför grindarna på det 360 hektar inhängande området.

Motorer och en skjutbana

Skellefteå Drive Center ligger på en nedlagd militärflygplats i Fällfors. Försvaret byggde anläggningen 1956 och bedrev officiellt verksamhet här fram till avvecklingen 2006. Sedan stod det övergivet fram till 2008 när Skellefteå Drive Center tog över. Företagets grundare, Bengt Astergren, såg enorm potential i området som utöver en fullt fungerande landningsbana hade gott om småvägar, hangarer bombsäkra bergrum och anläggningsbyggnader. Någonting för den händige.
 

Byggnaden har kapacitet för cirka 100 personer och tillsammans med några stugor med gott om bäddar samt en relax har de förvandlat stället till en lägergård för motorentusiaster. Sedan övertagandet 2008 har de successivt byggt ut, förbättrat och ritat upp nya planer. För den stora drömmen, Bengts stora vision, har hela tiden varit att bygga Norrlands första riktiga racingbana.

För Fällfors med sina cirka 150 invånare lär det också innebära ett uppsving med gott om potentiella arbetstillfällen i samband med arrangemangen. Även hotell och campingplatser i såväl Skellefteå som Piteå kommun lär gynnas av det som nu sker på Skellefteå Drive Center.

 

Annons