Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jan, 22 2019
Senaste Nytt

Halmstad får ny centrumpunkt

Bild: White Arkitekter.
Bild: White Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 27 mar 2018

Tillsammans ska White, Serneke, Winn Hotel Group och Fem Hjärtan skapa en ny centrumpunkt för stadslivet i Halmstad. Med förslaget ”Nya sammanhang” vill man utveckla en plats för möten mellan kultur, handel och fritidsliv för att locka Halmstadbor och besökare i alla åldersgrupper.

Genom flytten av bussterminalen till nya resecentrum öppnas en fantastisk möjlighet att omgestalta Österskans från trafikplats till central mötesplats med människan i fokus. Med det vinnande förslaget återskapas Österskans som en självklar plats i ett levande Halmstad. Den nya Kulturplatsen med hotell- och saluhallsbyggnaden invid brofästet bildar en stark målpunkt i ett sammanhängande stadsrum över Nissan.

- Vår ambition har varit att koppla samman existerande stadsrum till ett sammanhängande offentligt rum längs Nissanstråket. Ett nytt centralt kulturtorg ska erbjuda en saluhall till stadslivet, soldäck vid Nissan, gångbryggor och bastu vid Picassoparken samt en utsiktspunkt mot havet från tornets skybar, säger Hans Forsmark, ansvarig arkitekt på White.

En hög byggnad vid brofästet markerar skärningspunkten mellan den gamla huvudvägen, handelsstråket och kulturstråket längs Nissan. En byggnad som med en spännande, varierande, silhuett blir ett nytt framträdande landmärke.

- Vi tror att den nya byggnaden och sättet den knyter ihop parker, stadsbibliotek och teater kan ge Halmstad en central mötesplats och samtidigt bidra till att vända staden mot Nissan, säger kommunråd Jenny Axelsson (C), ordförande i juryn.

På sydsidan av byggnaden skapas ett urbant parkrum i gynnsammaste solläge vid Nissan. Genom att kanta stråket invid Picassoparken med trädäck och bryggor öppnas vattenytan upp för Halmstadborna. En publik bastu attraherar ytterligare och möjliggör vattenkontakt även på vinterhalvåret.

 

Annons