Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jan, 22 2019
Senaste Nytt

Gammalt ånglokstall har blivit äventyrshotell vid Riksgränsen

Bild: Krook och Tjäder.
Bild: Krook och Tjäder.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 27 mar 2018

Krook & Tjäder har tillsammans med Stylt och beställaren Polarexpressen skapat ett unikt boutiquehotell i vildmarken. Äventyrshotellet Neikhu Mountain Villa ligger vid Riksgränsen cirka 200 kilometer norr om polcirkeln och har byggts över ruinen av ett gammalt ånglokstall. 

Niehku betyder dröm på samiska och har skapats av ett brokigt team av just drömmare, äventyrare och entreprenörer som alla delar en stor passion för skidåkning och naturupplevelser.

- Det har varit en fantastisk resa och process, konstaterar Clas Darvik projektledare på Polarexpressen. Vi är mycket nöjda över samarbetet. Uppdraget har handlat om att med stor lyhördhet och förståelse förmedla våra intentioner. Ett annorlunda arkitekt- och inredningsuppdrag, där vi ville förena komfort och naturupplevelse. Efter en dag fylld av äventyr ska du återvända till Niehku Mountain Villa som är mer av ett hem än ett hotell, tillägger han.

Hotellet har endast 14 rum och är dimensionerat efter hur många guideledda grupper man kan transportera ut till de 60-talet bergstoppar i den kringliggande vildmarken.

Idén utgår från en vacker granitmur som tidigare utgjorde väggen i det gamla lokstallet, vilket skapat speciella förutsättningar och möjligheter för projektet.

När tågbanan elektrifierades i början på 1900-talet tog lokstallet ur bruk. År 2012 väcktes tankarna om Niehku Mountain Villa, arbetet påbörjades och år 2018 checkar alltså de första gästerna in. 

Annons