Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, mar, 26 2019
Senaste Nytt

Från idrottsanläggning till folkhälsopark

Lars Johansson, arkitekt på AIX. Bild: Sanna Kesselfors.
Lars Johansson, arkitekt på AIX. Bild: Sanna Kesselfors.
Vårbergs IP. Illustration: AIX Arkitekter.
Vårbergs IP. Illustration: AIX Arkitekter.
Vårbergs IP. Illustration: AIX Arkitekter.
Vårbergs IP. Illustration: AIX Arkitekter.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 13 mar 2018

När Sportochfritidsnyheter.se och Nordisk Sport- och Fritidsmiljö nyligen besökte Svenska Mässan och Träffpunkt Idrott passade vi på att tala med ett team från AIX Arkitekter som fanns på plats för att berätta mer om deras pågående- och redan färdigställda projekt, men vi hann även diskutera arkitekturens roll i allmänhet och i synnerhet ansvaret i att skapa tillgängliga och anpassade miljöer för kreativ lek och utveckling som föder lust.

 

­­- Det är kul att vara på plats på Träffpunkt Idrott, vi är det enda arkitektkontoret på plats som faktiskt ritar alla typer av byggnader, men vi tycker mycket om att arbeta med offentliga idrottsanläggningar. De är betydelsefulla byggnader för människor och gör dessutom anspråk på stora ytor. Det gäller att utforma dessa stora hus med omsorg och se till att det är tillgängliga och anpassade för många användargrupper, sade Lars Johansson, arkitekt på AIX. 

 

Lars menar att det finns ett socialt ansvar från ett arkitektoniskt håll när det kommer till just idrottsanläggningar.

 

­- Jag tror att det är viktigt att tänka på mångsidighet och att lyfta fram den sociala tillhörigheten. Vi behöver ta initiativ ur ett samhällsmässigt perspektiv där vi lyckas stimulera våra beställare att satsa mer på multifunktionella idrottsanläggningar, fortsatte Lars Johansson och refererar vidare till ett av AIX projekt, Vårbergs IP i Stockholm.

 

Målet med Vårbergs IP är att skapa ett idrotts- och kulturcentrum som aktiverar närboende med särskilt fokus på flickor. Förutom en multihall för idrott planeras det även ett kulturcentrum med scen för musik och teater, fritidsgård och café. Istället för den sedvanliga inhägnade idrottsplatsen planläggs en mer öppen parkmiljö med både sociala ytor och fotbollsplan, ytor för spontanidrott, boule och upplyst löparbana.

-Det öppnar möjligheter för människor att välja själva. Det öppnar för mer lekfullhet och kreativitet. Man kanske började gå till anläggningen för att spela innebandy, men i slutändan vill man hellre hålla på med teater eller boule. Vi tror att framtidens idrottsanläggningar kommer att vara bredare och mer öppna för individen själv att välja utefter lust och lek.

 

Text: Sanna Kesselfors

Annons