Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jan, 22 2019
Senaste Nytt

Norska Lauvvik kan bli viktig plats för framtida turistnäringen

Illustration: LINK-Arkitektur.
Illustration: LINK-Arkitektur.
Illustration: LINK Arkitektur.
Illustration: LINK Arkitektur.
Illustration: LINK Arkitektur.
Illustration: LINK Arkitektur.
Bild: LINK Arkitektur.
Bild: LINK Arkitektur.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 14 mar 2018

Rogaland, somär ett känt naturområde i Norge och ligger i närheten av Stavanger, har som destination blivit allt mer populärt. Med ”Preikestolen” i spetsen slår de regionala turistresmålen sina egna besöksrekord år efter år. När antalet besökare ökar blir vikten av logistik och tillgänglighet för turismen allt viktigare. Nu har man med hjälp av LINK-arkitektur tagit fram en genomförandestudie för att utveckla regionen för en framtida utveckling turistnäringen. 

Med sitt mycket centrala läge kan Lauvvik vara en viktig del för den framtida turistnäringen. Platsen har ett unikt läge med närhet till flera attraktioner och utsikt både utanför fjorden mot Idsø och in i Lysefjorden och Frafjorden.

På uppdrag av Sandnes har svenska Link-arkitektur tagit fram en genomförbarhetsstudie för området där man belyser möjligheterna att skapa ett attraktivt turistmål i Ryfylke. Studien kommer att användas som en ingång till kommunplanen.

 

Lyfta fram kulturella upplevelser

I genomförbarhetsstudien föreslår Link olika aktiviteter och program riktade till turister, liksom utflyktsmål för människor i regionen, såsom spa hotell, restauranger, stugor, parkeringsplatser och småbåtar. Dessutom anordnas aktiviteter som paddling, simning, segling och amfiteater för kulturella upplevelser samt historiska spel från vikingatiden.

 

Platsen kan fungera som ett "väntrum" för turister som går till Kjerag och Preikestolen. Målet har även varit att skapa en attraktiv destination i sig, ett mål som utgör en bas för besökare som också vill söka efter andra spännande platser i närheten, som Månafossen, Flørli, Uburen och Fossjuvet.

 

Området sträcker sig från skogsklädda kullar i söder, genom odlade fält och ner till fjordbesättningen längs fjorden i norr. Den arkitektoniska huvudfunktionen har varit att förstärka karaktären hos de olika landskapstyperna med enkla men kraftfulla byggvolymer som relaterar till terräng och vegetation. Byggnaderna är kopplade till ett nätverk av spår. Längs spåren finns olika aktiviteter och upplevelser som gör Lauvvik till inte bara ett väntrum för expeditioner i Ryfylke, utan också en destination i sig.

Spa-hotell i form av cirklar

Spahotellet är tänkt att vara utformat som tre cirklar, förhållande till varandra och följer den sneda stigningen i landskapet. Utanför cirklarna är vinden stark och naturen orörd. I den inre delen av cirklarna etableras mer skyddade odlade trädgårdar. I spa-cirkeln etableras ett kulinariskt landskap med varma och kalla pooler.

Stugorna ligger lite tillbaka i sluttningen, delvis dold av träd och stenar. De går över tre plan och är utformade för att "sträcka sina halsar" över trädtopparna och ge besökaren den bästa möjliga utsikten över fjordlandskapet.

Annons